Diyarbakır’da sebze fiyatları, tarladan kent merkezindeki market ve pazar tezgahlarına ulaşana kadar önemli ölçüde artıyor. Kırsal mahallelerde üreticiden alınan sebzelerin kent merkezinde iki katı, bazı ürünlerde ise daha yüksek fiyatlarla satılması dikkat çekiyor. Özellikle kapya biberin kilogram fiyatının 100 liraya kadar çıkması, tüketicilerin tepkisine neden oluyor.
Diyarbakır’da sebze fiyatları neden yükseliyor?
Kırsal bölgelerde üreticiden en fazla 20 liraya alınan soğan ve salatalık, kent merkezindeki marketlerde 40 liradan satışa sunuluyor. Üreticiden 35 liraya alınan kapya biberin kilogram fiyatı ise kentte 100 liraya kadar ulaşıyor.
Tarladaki fiyatlarla tüketicinin karşılaştığı etiketler arasındaki fark, mutfak masraflarını artırırken vatandaşların alım gücünü de zorluyor. Kent sakinleri, temel gıda ürünlerinde yaşanan bu fiyat artışlarının bütçelerine ek yük getirdiğini belirterek fiyatların daha makul seviyelere çekilmesini istiyor.
Esnaf nakliye maliyetlerine dikkat çekti
Pazar ve market esnafı ise fiyat farkının oluşmasında nakliye giderleri başta olmak üzere çeşitli işletme maliyetlerinin etkili olduğunu savunuyor. Ürünlerin kırsal bölgelerden kent merkezine taşınması sırasında ortaya çıkan yakıt ve lojistik giderlerinin satış fiyatlarına yansıdığı ifade ediliyor.
Esnaf, özellikle akaryakıt maliyetlerinin düşürülmesinin sebze fiyatlarının gerilemesine katkı sağlayabileceğini belirtiyor. Üretici ile tüketici arasındaki tedarik zincirinde oluşan maliyetlerin azaltılmasının, vatandaşın daha uygun fiyatlarla alışveriş yapabilmesi açısından önem taşıdığına dikkat çekiliyor.
Diyarbakır’da tarladan tezgaha uzanan fiyat farkı, sebze fiyatlarının yalnızca üretim maliyetleriyle değil, taşıma ve satış sürecindeki giderlerle de şekillendiğini ortaya koyuyor. Vatandaşlar daha uygun fiyatlar beklerken, nakliye maliyetlerinin düşürülmesi ve üreticiden tüketiciye uzanan zincirde fiyat farklarının azaltılması gündemdeki yerini koruyor.




