Yeni düzenleme kapsamında şartları taşıyan öğrenciler, 9 Aralık 2026’ya kadar daha önce kayıtlı oldukları ya da kayıt hakkı kazandıkları üniversitelere başvurabilecek. Başvuruları kabul edilen öğrenciler, 2026-2027 eğitim öğretim yılında yeniden öğrenimlerine başlayabilecek.

Düzenleme; hazırlık, ön lisans, lisans, lisans tamamlama ve lisansüstü programlardan çeşitli nedenlerle ilişiği kesilen öğrencilerin yanı sıra üniversiteyi kazandığı halde kayıt yaptıramayanları da kapsıyor. Mücbir sebep nedeniyle süresi içinde başvuru yapamayanlara ise belirli şartlarla, mazeretin sona ermesinden itibaren 1 aylık ek süre tanınacak.

Ancak terör, kasten öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı ve uyuşturucu ticareti gibi kanunda belirtilen suçlardan hüküm giyenler ile sahte belge kullanan veya hukuken geçerli olmayan yollarla kayıt yaptırdığı belirlenenler aftan yararlanamayacak.

Kapatılan programlarda öğrenim gören öğrenciler için de çeşitli geçiş ve intibak imkanları getirildi. Yeniden üniversiteye dönen öğrencilerin azami öğrenim süreleri kayıt tarihinden itibaren hesaplanacak. Ayrıca geçmiş yıllara ait katkı payı ve öğrenim ücretleri öğrencilerden alınmayacak.

11. sınıf öğrencisi uluslararası matematik yarışmasında dünya birincisi oldu
11. sınıf öğrencisi uluslararası matematik yarışmasında dünya birincisi oldu
İçeriği Görüntüle

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, düzenlemeyi yalnızca bir af olarak değil, eğitim hayatı yarım kalan gençlere geleceklerini yeniden kurma fırsatı olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Öğrencilerin başvuru öncesinde YÖK tarafından yayımlanan usul ve esasları incelemeleri ve ilgili üniversitelerden güncel bilgi almaları gerekiyor.

Kaynak: AA