Türkiye’nin ev sahipliğinde 9-20 Kasım 2026 tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 31. Taraflar Konferansı (COP31), eğitim ve gençlik alanındaki çalışmalara da ev sahipliği yapacak. Milli Eğitim Bakanlığı, zirvede “Gençlik ve Eğitim” teması kapsamında iklim değişikliğiyle mücadelede eğitimin rolünü ön plana çıkarmayı hedefliyor.

Bakanlığın hazırlıkları kapsamında iklim değişikliğine dayanıklı eğitim sistemlerinin geliştirilmesi, öğretmenlerin desteklenmesi, iklim okuryazarlığının artırılması ve yeşil becerilerin yaygınlaştırılması konuları ele alınacak. Çocuk ve gençlerin iklim eylemlerinde daha aktif rol üstlenmesi de çalışmaların öncelikleri arasında yer alacak.

COP31’de eğitim ve iklim iş birliği gündemde olacak

COP31’in Mavi Bölgesi’nde, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla UNESCO ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) iş birliğinde üst düzey oturumlar düzenlenmesi planlanıyor.

Oturumlarda eğitimin iklim değişikliğiyle mücadele ve iklim değişikliğine uyum sürecindeki stratejik rolü, ülkelerin iyi uygulamaları, öğretmenlerin katkıları ve gençlerin iklim çalışmalarındaki rolü değerlendirilecek. Uluslararası iş birliği olanaklarının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Bakanlığın Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile “Yeşil Vatan Benim Okulum, Geleceğe Çare” çalışmaları da uluslararası paydaşlarla paylaşılacak.

Türkiye İklim Okulu ziyaretçilerini ağırlayacak

MEB tarafından COP31’in Yeşil Bölgesi’nde kurulması planlanan “Türkiye İklim Okulu”, öğrencileri, öğretmenleri, uzmanları ve uluslararası eğitim paydaşlarını bir araya getirecek.

Merkezde düzenlenecek konferanslar, paneller ve söyleşiler aracılığıyla iklim eğitimi ve sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalar tanıtılacak. Uygulamalı atölyelerde ise ziyaretçiler, iklim değişikliğine dayanıklı okul uygulamalarını, çevre dostu yaşam becerilerini ve yenilikçi eğitim teknolojilerini deneyimleme fırsatı bulacak.

Türkiye İklim Okulu’nun programına katkı sunmak isteyen kamu kurumları, üniversiteler, araştırma merkezleri, sivil toplum kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, özel sektör temsilcileri ve meslek kuruluşları da önerilerini iletebilecek.

İklim eğitimi ve sürdürülebilirlik alanındaki iyi uygulamaların tanıtılması, ortak etkinliklerin düzenlenmesi ve çeşitli organizasyonların gerçekleştirilmesine yönelik başvurular için son tarih 20 Ekim 2026 olarak açıklandı.

81 ilde çocuk ve gençlerin projeleri hazırlanıyor

MEB, COP31 hazırlıkları kapsamında Türkiye’nin 81 ilinde Çocuk İklim Zirveleri, Maarif İklim İdeathonları ve gençlik çalıştayları düzenlemeyi planlıyor. Bu etkinliklerde öğrencilerin iklim değişikliğine ilişkin çözüm önerilerinin ve projelerinin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Deprem bölgesindeki özel okul öğrencilerine eğitim desteği artırıldı
Deprem bölgesindeki özel okul öğrencilerine eğitim desteği artırıldı
İçeriği Görüntüle

Bakanlık, çocuk ve gençlerin yalnızca iklim değişikliğinden etkilenen bireyler olarak değil, çözüm üreten ve geleceğe ilişkin kararlara katkı sağlayan aktif paydaşlar olarak sürece katılmasını amaçlıyor.

Türkiye İklim Okulu’nun da gençlerin geliştirdiği projeleri COP31 delegelerine ve uzmanlara doğrudan sunabilecekleri bir platform olması öngörülüyor. Böylece öğrencilerin fikirlerini uluslararası düzeyde paylaşmaları ve yeni iş birlikleri geliştirmeleri için fırsat oluşturulması hedefleniyor.

MEB, COP31 aracılığıyla Türkiye’nin eğitim alanındaki deneyimini ve iyi uygulamalarını uluslararası kamuoyuyla paylaşırken, ülke genelinde yürütülecek çocuk ve gençlik çalışmalarını küresel iklim gündemiyle buluşturmayı amaçlıyor.

Kaynak: AA