Sönmez, aradan geçen üç yıla rağmen yaşanan acının tazeliğini koruduğunu belirterek, “Asrın felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve aziz milletimize sabırlar diliyorum. Rabbim ülkemizi her türlü afetten muhafaza eylesin” dedi.

Depremler sonrası devlet öncülüğünde yürütülen çalışmaların, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin katkılarıyla büyük bir seferberliğe dönüştüğünü ifade eden Sönmez, MMG olarak ilk günden itibaren depremzedeler için tüm imkânların seferber edildiğini vurguladı. Üç yıllık süreçte konut ihtiyacının karşılanması başta olmak üzere önemli mesafeler kat edildiğini kaydetti.

Yapı güvenliğine dikkat çeken Sönmez, 6 Şubat depremlerinde yaşanan yıkımın, yapı stoklarının denetlenmesi ve afet yönetim planlarının eksiksiz uygulanması gereğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. 1999 Marmara Depremi sonrası yürürlüğe giren mevzuatla depreme dayanıklı yapılaşmaya geçildiğini hatırlatan Sönmez, özellikle TOKİ tarafından inşa edilen binaların depremlerde güvenli olduğunun görüldüğünü söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre yıkılan binaların yüzde 97’sinin 2000 yılı öncesi yapılar olduğuna dikkat çekti.

Batman Valisi Canalp, Helkıs Dağı'nda bal hasadına katıldı
Batman Valisi Canalp, Helkıs Dağı'nda bal hasadına katıldı
İçeriği Görüntüle

Yaklaşık 50 bin kişinin hayatını kaybettiği depremlerin ardından, depremle mücadelenin ülkenin öncelikli gündemi olması gerektiğini vurgulayan Sönmez, “Depreme dayanıklı, güvenli yapıların nasıl olması gerektiği ve yeni yapıların nerede, nasıl inşa edilmesi gerektiği soruları artık ertelenemez” dedi. Deprem bilincinin artırılması ve yapı denetim sistemlerinin daha etkin hale getirilmesi çağrısında bulundu.

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Sönmez, afet yönetiminin yalnızca müdahale ve iyileştirme aşamalarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, asıl hedefin afetler gerçekleşmeden riskleri azaltmak ve toplumun direncini artırmak olması gerektiğini ifade etti. “Amaç insanları enkaz altından kurtarmak değil, enkaz altında kalmamalarını sağlamaktır” diyen Sönmez, özellikle İstanbul ve çevresinde beklenen depreme karşı önleyici tedbirlerin hayati önem taşıdığını söyledi.

Açıklamasının sonunda MMG olarak depreme dirençli şehirlerin oluşturulması için her türlü teknik desteği vermeye hazır olduklarını belirten Sönmez, “Depremi önleyemeyiz ancak alacağımız önlemlerle etkilerini azaltabiliriz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BÜLTEN