Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi, çocuk işçiliğiyle mücadele kapsamında önemli bir farkındalık çalışmasına ev sahipliği yaptı. Özellikle mevsimlik tarım işçiliğinde çocukların karşı karşıya kaldığı risklerin gündeme getirildiği seminerde, çocukların eğitim haklarından mahrum kalmasının ve erken yaşta ağır işlerde çalıştırılmasının gelecekte yaratabileceği sorunlara dikkat çekildi.
Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde düzenlenen eğitim, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) Türkiye'deki mevsimlik fındık tarımında en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine yönelik kapsamlı model projesi çerçevesinde gerçekleştirildi.
Çocuk işçiliğinin yüzde 60'ı tarım sektöründe
Seminere konuşmacı olarak katılan ILO Türkiye Ofisi üyesi ve proje koordinatörü Dr. Ayşegül Özbek Kansu, çocuk işçiliğinin dünya genelinde önemli bir sorun olduğunu belirterek tarım sektöründeki tabloya dikkat çekti.
Çocuk işçiliğinin en büyük payının tarım sektöründe bulunduğunu ifade eden Kansu, bu alandaki oranın yüzde 60 seviyesinde olduğunu söyledi.
Çocuk işçiliğinin yalnızca ekonomik bir sorun olmadığını vurgulayan Kansu, çocukların yaşlarına uygun olmayan işlerde çalıştırılmasının eğitim, sosyal haklar ve psikolojik gelişimleri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını dile getirdi.
Kansu, çocukların erken yaşta çalışma hayatına yönlendirilmesinin geleceklerini olumsuz etkilediğini belirterek, bu sorunla mücadelede toplumsal farkındalığın ve ortak hareket etmenin önemine işaret etti.
Üniversiteden çocuk işçiliğiyle mücadele çağrısı
Seminerin açılışında konuşan Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pelin Karatay Göğül ise çocuk işçiliğinin uluslararası boyutta ele alınması gereken önemli bir sorun olduğunu söyledi.
Üniversite olarak bu konuda öğrencileri bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi amaçladıklarını belirten Göğül, çocuk işçiliğinin hukuki ve ekonomik sonuçlarına değinerek alınması gereken önlemler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Katılımcılara uzmanlık belgesi verilecek
Eğitim programında dünyadaki uygulamalar ve çocuk işçiliğiyle mücadele yöntemleri hakkında öğrencilere bilgi verildi. Tarım sektöründe çocukların karşılaştığı çalışma koşulları, eğitimden uzaklaşma riski ve çocuk haklarının korunması konuları da ele alındı.
Seminere katılan ve eğitim sürecini başarıyla tamamlayan öğrencilere çocuk işçiliği konusunda uzmanlık belgesi verileceği bildirildi.
Dicle Üniversitesinde gerçekleştirilen çalışma ile özellikle mevsimlik tarım işçiliğinde çocukların korunması, eğitim hayatından kopmalarının önlenmesi ve çocuk işçiliğine karşı toplumsal duyarlılığın artırılması hedefleniyor.




