Diyarbakır’da Antep fıstığı ve badem üretiminin yaygınlaştırılması ve bölge tarımının geliştirilmesi amacıyla Dicle Üniversitesi öncülüğünde önemli bir bilimsel çalışma başlatıldı.
Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Antep Fıstığı ve Badem Yetiştiriciliğinde Zararlı ve Hastalık Yönetimi: Entegre Bitki Koruma Yaklaşımları” başlıklı panele akademisyenler, kamu kurumlarının temsilcileri ve üretici birlikleri katıldı.
İki gün sürecek panelde, Antep fıstığı ve badem üretiminde yaşanan sorunlar, hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri ve üretimde verimliliğin artırılması için yapılması gerekenler değerlendiriliyor. Farklı üniversitelerden 14 akademisyen ve bilim insanının sunum yapacağı programda, bilimsel çalışmaların sahadaki üretime aktarılması hedefleniyor.
Silvan Barajı tarım için yeni fırsatlar sunacak
Panelin açılışında konuşan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Diyarbakır’ın iklimi ve toprak yapısıyla meyvecilik açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Silvan Barajı ve sulama yatırımlarının tamamlanmasıyla bölgede tarımsal üretim açısından yeni fırsatların ortaya çıkacağını belirten Eronat, modern sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çekti.
Eronat, meyveciliğin uzun vadeli emek ve planlama gerektirdiğini belirterek bilimsel bilgi ile saha çalışmalarının birlikte yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
Badem ve fıstık bahçelerinde 275 zararlı tür tespit edildi
Panelde paylaşılan saha çalışmalarına göre, Antep fıstığı yetiştirilen alanlarda 70, badem bahçelerinde ise 205 farklı zararlı böcek ve akar türü tespit edildi.
Antep fıstığında meyve içini tüketen kahverengi fıstık içkurdu ile badem ağaçlarına zarar veren badem koşnili, üreticilerin karşılaştığı önemli sorunlar arasında gösterildi.
Panel Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halil Bolu ile Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehdi Sümerli de Antep fıstığı ve badem yetiştiriciliğinin bölge ekonomisi açısından taşıdığı öneme değindi.
İki günlük programın sonunda hazırlanacak sonuç raporunun, tarım alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla paylaşılması planlanıyor. Panelde geliştirilecek önerilerin, Diyarbakır’da meyveciliğin yaygınlaşmasına, üretim kalitesinin yükselmesine ve bölge ekonomisine katkı sağlaması bekleniyor.





