Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, başta Gabar'daki petrol sahaları ve Karadeniz'deki doğal gaz olmak üzere yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması amacıyla yürütülen çalışmalar devam ediyor.
Ocak-haziran döneminde Türkiye'deki toplam petrol üretimi 23,1 milyon varil olarak gerçekleşti. Bu üretimin 21,8 milyon varillik bölümü Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından gerçekleştirildi. Toplam petrol üretiminde Gabar'ın payı ise yüzde 60 oldu.
Aynı dönemde doğal gaz üretimi 1 milyar 641 milyon metreküpü geçti. Üretimin 1 milyar 608 milyon metreküplük kısmını TPAO gerçekleştirirken, özel sektör şirketlerinin üretimi 33 milyon metreküp olarak kaydedildi. Türkiye'nin doğal gaz üretiminin yüzde 92'si Sakarya Gaz Sahası'ndan sağlandı.
“Yerli petrol ve doğal gaz üretimimiz artarak devam edecek”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yerli petrol ve doğal gaz üretiminin artırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Gabar'da yeni kuyuların devreye alınmasıyla petrol üretiminin artırılacağını ifade eden Bayraktar, Karadeniz'de ise doğal gaz üretiminin bu yıl iki katına çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.
Türkiye'nin enerji alanındaki faaliyetlerinin yalnızca yurt içiyle sınırlı olmadığını vurgulayan Bayraktar, yurt dışında kurulan ortaklıklarla petrol ve doğal gaz üretiminin sürdüğünü belirtti.
Bayraktar, Somali'de sondaj çalışmalarının devam ettiğini, Libya'da biri denizde biri karada olmak üzere iki sahada ruhsat alındığını ve Irak'ta yapılan anlaşma kapsamında Kerkük'te yaklaşık 3 milyar varil petrol rezervi içerdiği değerlendirilen 5 sahaya ortak olunduğunu kaydetti.
Türkiye'nin hem yurt içinde hem de yurt dışında arama ve üretim faaliyetlerini artırarak enerjide tam bağımsızlık hedefi doğrultusunda ilerlediğini ifade eden Bayraktar, enerji alanında küresel ölçekte daha etkin bir Türkiye'nin ortaya çıktığını belirtti.




