Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Aram Tigran Kent Konservatuvarı tarafından hayata geçirilen Gezici Müzik Atölyesi programı coşkuyla tamamlandı. Çocukların sanatsal üretime katılımını desteklemek amacıyla 7 Temmuz’da Silvan ilçesine bağlı Gökçetevek Mahallesi’nde başlayan program, Sur ilçesine bağlı Karabaş Mahallesi’nde düzenlenen etkinlikle sona erdi.
Bir ay süren program boyunca çocuklar müzik, ritim, resim ve yaratıcı etkinliklerde bir araya gelirken hem eğlendi hem de birlikte üretme deneyimi yaşadı.
Çocuklar ritim ve sanatla buluştu
Programın son durağı olan Karabaş Mahallesi’nde konservatuvar eğitmenleri, çocuklarla çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Mahalle meydanında çember oluşturan çocuklar, ritim çubukları ve renkli borularla temel ritim çalışmalarına katıldı. Çocuklar, yere serilen uzun beyaz bezlerin üzerine yaptıkları resimlerle ortak bir sanat çalışmasına da imza attı.
Programla kültür ve sanat faaliyetlerinin kırsal mahallelere ulaştırılması, çocukların sanata erişiminin artırılması ve yaratıcı becerilerinin desteklenmesi amaçlandı.
Zorava ve Kervanpınar’da konser heyecanı
Programın en kapsamlı çalışmaları, Sur ilçesine bağlı Zorava ve Kervanpınar mahallelerinde gerçekleştirildi. Düzenli olarak sürdürülen atölyelerde müzik eğitimi alan çocuklar, birlikte oluşturdukları repertuvar üzerinde çalıştı. Çocuklar, eğitimlerin sonunda mahallelerinde düzenlenen konserlerde sahneye çıkarak öğrendiklerini izleyicilerle paylaştı.
Gezici Müzik Atölyesi; Silvan’ın Gökçetevek ve Çevriksu, Bağlar’ın Körtepe, Uzunbahçe ve Gömmetaş, Hani’nin Gürbüz ve Belen, Lice’nin Dernek ve Yaprak ile Sur’un Kervanpınar, Zorava, Kozan ve Karabaş mahallelerinde düzenlendi. Dört hafta süren program kapsamında 5 ilçedeki 13 mahallede gerçekleştirilen 17 atölyeye yaklaşık bin 700 çocuk katıldı.
Programın son etkinliğinin düzenlendiği Karabaş Mahallesi’nde çocuklarla bir araya gelen Sur Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Örhan, etkinliklere katılarak çalışmalara eşlik etti.
‘Çocukları sanatla buluşturmaya devam edeceğiz’
Atölye çalışmalarına ilişkin bilgi veren Aram Tigran Kent Konservatuvarı Sorumlusu Ferhat Ertaş, gezici atölyelerin temel amacının kültür ve sanat etkinliklerine erişim imkânı bulunmayan çocuklara ulaşmak olduğunu belirtti.
Bugüne kadar 13 mahallede 17 atölye gerçekleştirdiklerini kaydeden Ertaş, gittikleri her mahallede önce boyama etkinlikleri, ardından ritim ve müzik çalışmaları yaptıklarını söyledi. Çocukların kendi kültürleri ve şarkılarıyla bağ kurmasını önemsediklerini ifade eden Ertaş, kısa süreli etkinliklerle bile çocukların yaşamına dokunabilmenin kendileri için büyük anlam taşıdığını vurguladı.
Zorava ve Kervanpınar’da yürütülen pilot çalışmalarda çocukların üç hafta boyunca düzenli müzik eğitimi aldığını belirten Ertaş, eğitimlerin konserlerle taçlandırıldığını ifade ederek şöyle konuştu: “Bir çocuğun ‘Bu programı asla unutmayacağım’ demesi, yaptığımız çalışmanın en değerli karşılığı oldu. Bugüne kadar yaklaşık bin 700 çocuğa ulaştık ve bundan sonra da çocukları sanatla buluşturmaya devam edeceğiz.”
Çocuklar mutluluklarını dile getirdi
Etkinliklere katılan çocuklar da programdan duydukları mutluluğu dile getirdi. Karabaş Mahallesi’nden Resul Ali Kaya, oyunlar oynayıp resim yaptıklarını, davul çalıp halay çektiklerini belirterek çok eğlendiklerini söyledi.
Müzik aletleriyle tanıştıklarını ve birlikte şarkılar öğrendiklerini ifade eden Mahir Atakan ise “Etkinlik çok güzeldi. Her zaman gelmesini isteriz.” diye konuştu.





