Kayapınar, Bağlar, Yenişehir ve Sur ilçelerinde görüştüğümüz vatandaşlar, sıcak havalarda klimasız durmanın neredeyse imkânsız hale geldiğini belirterek, elektrik faturalarının geçen aylara göre ciddi oranda arttığını ifade etti.
"Klima çalışmazsa evin içinde duramıyoruz"
Kayapınar ilçesi Fırat Mahallesi'nde yaşayan Mehmet Yılmaz, günün büyük bölümünde klimayı çalıştırmak zorunda kaldıklarını belirterek şunları söyledi:
"Geçen ay elektrik faturamız yaklaşık 1 bin 200 liraydı. Bu ay 2 bin liraya yaklaştı. Klima günde 10-12 saat çalışıyor. Sıcakta mecburen açıyoruz ama fatura gelince de ne yapacağımızı şaşırıyoruz."
"Çocuklar olduğu için kapatamıyoruz"
Bağlar ilçesinde yaşayan Ayşe Demir ise çocukları nedeniyle klimayı sürekli kullanmak zorunda kaldıklarını belirtti.
"Evde küçük çocuk var. Öğle saatlerinde klima olmadan oturmak mümkün değil. Sabah birkaç saat, akşam da geceye kadar çalışıyor. Geçen aya göre faturamız yaklaşık 600 lira arttı."
"Faturayı görünce şaşırdık"
Yenişehir ilçesinde yaşayan emekli Ferdi Kaya da elektrik giderlerinin bütçelerini zorladığını dile getirdi.
"Emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyoruz. Sıcak nedeniyle klimayı açıyoruz ama faturayı görünce moralimiz bozuluyor. Tasarruf etmeye çalışıyoruz fakat bu sıcaklarda klimayı tamamen kapatmak mümkün değil."
"Gece boyunca açık kalıyor"
Sur ilçesinde yaşayan üniversite öğrencisi Zeynep Arslan ise özellikle gece saatlerinde klimayı kapatamadıklarını söyledi.
"Ev çok sıcak oluyor. Gece uyuyabilmek için klimayı sabaha kadar çalıştırıyoruz. Elektrik faturası ev arkadaşlarımızla birlikte bizi de zorlamaya başladı."
Uzmanlardan tasarruf uyarısı
Uzmanlar ise klima kullanımında gereksiz enerji tüketiminin önüne geçmek için cihazların 24-26 derece arasında çalıştırılmasını, filtrelerinin düzenli temizlenmesini ve kapı ile pencerelerin kapalı tutulmasını öneriyor.
Kentte etkisini sürdüren aşırı sıcaklar nedeniyle önümüzdeki günlerde de klima kullanımının artması beklenirken, vatandaşlar hem serinlemeye hem de yükselen elektrik faturalarıyla mücadele etmeye çalışıyor.




