Gazi Caddesi Esnafından Belediyeye "Ekmek Teknemize Dokunmayın" Çağrısı
Gazi Caddesi Esnafından Belediyeye "Ekmek Teknemize Dokunmayın" Çağrısı
İçeriği Görüntüle

Diyarbakır’da vatandaşlar, özellikle gençlerin istihdam edilebileceği yeni alanların oluşturulması ve kent ekonomisinin canlandırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Esnaf ve vatandaşlar, yalnızca bireysel çabalarla değil, iş insanları, yatırımcılar, kamu kurumları ve toplumun farklı kesimlerinin ortak hareket etmesiyle kentte güçlü bir istihdam atmosferi oluşturulabileceğini ifade ediyor.
Kentte yaşayan Selahattin Yağız da Diyarbakır’ın ekonomik potansiyelinin yeterince değerlendirilemediğini savunarak, iş insanlarına, yatırımcılara, hayırseverlere ve yetkililere çağrıda bulundu.
“Gençliğimiz elden gidiyor”
Yağız, özellikle iş bulamayan gençlerin zamanlarının önemli bölümünü işsiz ve amaçsız geçirmek zorunda kaldığını belirterek, istihdamın yalnızca ekonomik bir mesele olmadığını söyledi.
Gençlerin geleceğe umutla bakabilmesi için üretim alanlarının artırılması gerektiğini ifade eden Yağız, “Gençliğimiz elden gidiyor. Gençlerimizin iş sahibi olması, üretime katılması gerekiyor. İşsizlik nedeniyle gençlerimiz boş vakit geçiriyor. Bu durum toplum açısından da ciddi sorunlara yol açabiliyor. Gençlerimize sahip çıkmak hepimizin görevi” diye konuştu.
Yağız, Diyarbakır’ın genç ve dinamik nüfusunun önemli bir avantaj olduğunu belirterek, bu potansiyelin doğru yatırımlarla ekonomik güce dönüştürülebileceğini dile getirdi.
“Sanayi ve fabrika şart”
Diyarbakır’ın tarım ve madencilik başta olmak üzere birçok alanda önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Yağız, kentte hammaddenin işlenerek katma değerli ürünlere dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
Pamuk, tütün, mercimek ve domates gibi tarımsal ürünlerin yanı sıra granit, mermer ve çeşitli maden kaynaklarının bulunduğuna dikkat çeken Yağız, bu kaynakların yalnızca hammadde olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade etti.
Yağız, “Güneydoğu olarak zenginliğimiz çok fazladır. Petrolden madene, tarımdan hammaddeye kadar çok önemli kaynaklarımız var. Ancak gençlerimize iş imkânı sunacak tesislerimiz eksik. Hammaddemizi işleyip ürüne dönüştürmemiz gerekiyor. Bunun için sanayi ve fabrikalar şart” dedi.
“Bir fabrika yüzlerce aileye umut olur”
Kentte kurulacak üretim tesislerinin yalnızca doğrudan çalışanlara değil, çevresindeki birçok sektöre de katkı sağlayacağını belirten Yağız, yatırımın zincirleme şekilde istihdam oluşturacağını söyledi.
Özellikle pamuk ve tekstil sektörüne dikkat çeken Yağız, “İş adamlarımızdan rica ediyorum. Allah rızası için Diyarbakır’a el atın. Pamuk, çırçır, iplik ve tütün fabrikaları kurulsun. Bir çırçır fabrikası açılsa en az 150-200 kişi, 3 vardiya halinde ekmek yer. Bu sadece 150-200 kişinin istihdam edilmesi demek değil. O insanların aileleri, çocukları, evleri ve alışveriş yaptığı esnaf da bundan faydalanır. Gençlerimiz sokaklarda, kahvehane köşelerinde heba olmasın” ifadelerini kullandı.
Yağız, yatırımcıların kente gelmesiyle birlikte esnafın da canlanacağını, üretimin artmasıyla birlikte kent ekonomisinin daha güçlü hale geleceğini söyledi.
“Bölge huzura kavuştu, sıra yatırımda”
Bölgede güvenlik sorunlarının geçmiş yıllara göre geride kaldığını ve artık ekonomik kalkınmanın daha fazla konuşulması gerektiğini belirten Yağız, Diyarbakır’ın yatırım açısından değerlendirilmesi gereken önemli bir merkez olduğunu söyledi.
Diyarbakır’ın coğrafi konumu, tarımsal üretimi, genç nüfusu ve bölgesel ticaret potansiyelinin yatırımcılar açısından önemli fırsatlar sunduğunu ifade eden Yağız, kamu ve özel sektörün ortak projeler geliştirmesi gerektiğini belirtti.
Yağız, “Bölge huzura kavuştu, sıra yatırımda. Gerekli adımlar atılırsa Diyarbakır Türkiye’nin incisi olur, bölge ekonomisi şahlanır. Bugün varız, yarın yokuz. Geleceğimiz olan gençliği kurtarmak için herkesi sorumluluk almaya davet ediyorum” dedi.
Anahtarcı Ahmet Tanış: “Esnafın da yüzü gülsün”
Kentte yıllardır esnaflık yapan Anahtarcı Ahmet Tanış, istihdamın artmasının yalnızca gençlerin değil, kentteki küçük esnafın da geleceği açısından önemli olduğunu belirtti.
Tanış, “Gençlerin çalışması, düzenli bir gelir elde etmesi demek aynı zamanda esnafın da hareketlenmesi demektir. Bir insanın cebinde para olduğunda alışveriş yapar, ihtiyaçlarını karşılar. Fabrikalar ve işletmeler arttıkça şehirde para dolaşımı da artar. Biz esnaf olarak Diyarbakır’da üretimin ve istihdamın artmasını istiyoruz” diye konuştu.
Kentte yeni iş yerleri ve üretim tesislerinin açılmasının gençlere umut vereceğini ifade eden Tanış, yatırımcıların Diyarbakır’a daha fazla ilgi göstermesi gerektiğini söyledi.
Esnaf Mehmet Büçge: “Üretim olmadan kalkınma olmaz”
Esnaf Mehmet Büçge ise Diyarbakır’ın ekonomik olarak büyümesi için üretimin temel önceliklerden biri olması gerektiğini dile getirdi.
Büçge, “Diyarbakır’ın nüfusu büyük ama ekonomik olarak bu nüfusu taşıyacak kadar istihdam alanı yok. İnsanların çalışması, üretmesi gerekiyor. Üretim olmazsa kalkınma da olmaz. Tarım ürünlerimizi burada işleyebilirsek hem çiftçimiz kazanır hem işçimiz kazanır hem de esnafımız kazanır” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır’da gençlerin kentte kalmasını sağlayacak projelerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Büçge, özellikle organize sanayi bölgeleri ve üretim tesislerine yönelik yatırımların artırılmasının önemli olduğunu söyledi.
Emekli Öğretmen Mehmet Koyu: “Gençlerin geleceğine yatırım yapılmalı”
Emekli öğretmen ve vatandaş Mehmet Koyu da gençlerin geleceğinin yalnızca eğitimle değil, eğitim sonrasında oluşturulacak istihdam imkanlarıyla güvence altına alınabileceğini belirtti.
Koyu, “Çocuklarımızı okutuyoruz, üniversitelere gönderiyoruz. Ancak eğitimini tamamlayan genç iş bulamazsa büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Gençlerin geleceğine yatırım yapmak demek, onlara iş ve üretim alanları oluşturmak demektir” dedi.
Diyarbakır’ın genç nüfusunun büyük bir potansiyel olduğunu ifade eden Koyu, “Gençlerimize güvenmemiz ve onların önünü açmamız gerekiyor. Kentte yatırım yapılırsa gençlerimiz başka şehirlere gitmek zorunda kalmaz. Kendi memleketlerinde çalışır, üretir ve ailelerine katkı sağlar” diye konuştu.
Ortak beklenti: Daha fazla yatırım, daha fazla istihdam
Diyarbakırlı vatandaş ve esnafların ortak talebi ise kentin ekonomik potansiyelinin harekete geçirilmesi. Vatandaşlar; tarım, sanayi, tekstil, madencilik ve gıda sektörlerinde yeni yatırımların yapılmasını, mevcut üretim alanlarının büyütülmesini ve gençlere yönelik kalıcı istihdam imkanlarının artırılmasını istiyor.
Kentte yatırım ortamının güçlendirilmesi halinde yalnızca işsizliğin azalmasının değil, esnafın, çiftçinin, üreticinin ve diğer sektörlerin de bundan olumlu yönde etkilenebileceği belirtiliyor.
Diyarbakırlıların çağrısı ise ortak bir noktada birleşiyor: Gençlere iş, kente yatırım ve geleceğe umut

Muhabir: TAHA YAYAN