Diyarbakır'lı belgesel yönetmeni Özkan Çubuk, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin köklü toplumsal yapılarından biri olan aşiret kültürünü doğru bilgilerle tanıtmak ve aktarmak amacıyla kapsayıcı bir belgesel çalışması yürütüyor. İstanbul’dan başlayıp Doğu ve Güneydoğu’daki birçok şehri kapsayan bu çalışma geleneksel algıların ötesine geçerek aşiretlilik kurumunun sosyal, kültürel ve insani boyutlarını ele alıyor.

Popüler kültürde, film ve dizilerde aşiret yapısının çoğunlukla töre cinayetleri, şiddet veya olumsuz unsurlarla özdeşleştirildiğini belirten Çubuk, durumun sanılanın aksine güçlü bir dayanışma ve aile bağı içerdiğini vurguluyor. Aşiret kültürünün temelinde birlik, beraberlik ve yardımlaşma olduğunu ifade eden Çubuk, sıkıntıya düşen kişilere toplulukça destek olunduğunu ve yanlış davranışların yine toplumsal mekanizmalarla düzeltilmeye çalışıldığını aktarıyor

Diyarbakır’da aranan 67 şüpheli jandarma ekiplerince yakalandı
Diyarbakır’da aranan 67 şüpheli jandarma ekiplerince yakalandı
İçeriği Görüntüle

Çalışmaları kapsamında Elazığ, Şanlıurfa, Mardin, Bingöl ve Diyarbakır gibi illeri gezerek farklı aşiret liderleri ve mensuplarıyla görüşmeler gerçekleştiren Çubuk, şu ana kadar her biri bir saatten uzun üç belgesel projeyi tamamladığını ifade ediyor. Görüşmelerinde aşiretlerde kadının rolü, gençlerin aşirete bakışı ve geçmişten günümüze yaşanan değişimler üzerine durulduğunu belirtiyor. Ayrıca Çubuk yapmış olduğu gözlemler neticesinde aşiret liderliğinin eğitimli, adaletli ve merhametli kişilerin öne çıktığını, kararların tek kişi yerine ortak akılla alındığı izlenimi aldığını ifade etti.

Bölgenin saklı kalmış sosyal tarihini aydınlatmayı amaçlayan Özkan Çubuk, belgesel serisine devam edeceğini dile getirirken, gelecek projelerinde aşiretlerin ortaya çıkış nedenleri, geçmişten günümüze yaşadığı dönüşüm, kadınların ve gençlerin bu yapıdaki yeri ile aşiretler arası ilişkileri ilerleyen süreçte de detaylı bir şekilde işleyerek bölge kültürünü doğru verilerle gelecek nesillere aktarmayı sürdüreceğini paylaştı.

Muhabir: TAHA YAYAN