Karacadağ'da domates hasadında çalışan tarım işçileri, günün ilk ışıklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutuyor. Sabah saat 06.00 sıralarında başlayan mesai, gün boyunca yüksek sıcaklık altında devam ediyor. Bölgede termometreler 41 dereceyi gösterirken, işçiler güneş altında çalışmanın zorluğunu yaşıyor.

Diyarbakır'da Piknik Alanında 10 Kişi Suların Ortasında Mahsur Kaldı
Diyarbakır'da Piknik Alanında 10 Kişi Suların Ortasında Mahsur Kaldı
İçeriği Görüntüle

“Hissettiğimiz sıcaklık 50 dereceyi buluyor”

Bahçede çalışan işçiler, güneşin altında geçen uzun saatlerin kendilerini oldukça zorladığını belirtiyor. Sabah erken saatlerde başlayan çalışma, akşam saatlerine kadar sürerken, yüksek sıcaklık nedeniyle işçilerin hem fiziksel hem de zihinsel olarak zorlandığı ifade ediliyor.

Diyarbakır’da domates üretim alanlarının son yıllarda genişlemesiyle birlikte hasat döneminde işçi ihtiyacı da artıyor. Üreticiler, sıcak hava nedeniyle kent dışından, özellikle Siverek, Gaziantep ve Şanlıurfa’dan mevsimlik işçi getiriyor.

Güneş altında alın teri

Tarım işçilerinin yaşadığı zorluk yalnızca tarladaki sıcaklıkla sınırlı kalmıyor. Mevsimlik işçiler, çalışmak için geldikleri bölgelerde barınma, su, elektrik ve sivrisinek gibi sorunlarla da karşılaşabiliyor.

Diyarbakır’ın bereketli topraklarından sofralara uzanan ürünlerin arkasında, kavurucu sıcaklara rağmen çalışan tarım işçilerinin büyük emeği bulunuyor. Tarlalarda yükselen her ürün, aynı zamanda güneş altında dökülen alın terinin de bir karşılığı oluyor.

Kaynak: RAMAZAN SEYKAN