Dicle Üniversitesi Yabancı Diller ve Turizm Fakültesi bünyesinde kurulan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, ilk yılında 40 öğrenci kabul edecek. Bölüm, teorik eğitimi uygulamalı derslerle birleştirirken yabancı dil ağırlıklı programıyla da benzerlerinden ayrılıyor.
İlk yıldan mutfağa girecekler
Öğrenciler eğitimlerinin ilk sınıfından itibaren uygulamalı mutfak derslerine katılacak. İlerleyen yıllarda ise Anadolu ve dünya mutfakları, pastacılık, ekmekçilik, duyusal analiz gibi alanlarda uzmanlaşma imkânı bulacak.
Program kapsamında gastronomi tarihi, sürdürülebilir turizm, gastronomi girişimciliği, liderlik, yapay zekâ destekli gastronomi uygulamaları ve dijital teknolojiler gibi güncel dersler de yer alacak.
Mesleki İngilizce ile uluslararası kariyer fırsatı
Bölümün öne çıkan özelliklerinden biri de öğrencilerin ilk dönemden itibaren mesleki İngilizce eğitimi alacak olması. Eğitim sürecinde restoran iletişimi, uluslararası gastronomi terminolojisi, menü hazırlama ve sektörel sunum teknikleri üzerine uygulamalı çalışmalar yapılacak. Böylece mezunların yurt içi ve yurt dışında daha geniş iş olanaklarına ulaşması hedefleniyor.
Son dönem tamamen sektörde geçecek
Programın son yarıyılında öğrenciler tam zamanlı olarak otel, restoran ve sektör işletmelerinde görev yapacak. Böylece hem gerçek iş deneyimi kazanacak hem de belirli ölçüde gelir elde ederek mezuniyet öncesinde mesleğe hazırlanacak.
Mezopotamya mutfağı da ders programında
Yeni bölüm, Diyarbakır ve Mezopotamya'nın zengin mutfak kültürünü de eğitim programına taşıyacak. Coğrafi işaretli ürünler, yerel üretim teknikleri ve bölgenin gastronomik mirası uygulamalı eğitimlerle öğrencilere aktarılacak.
"40 öğrenci alacağız"
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağdaş Ertaş, tercih dönemindeki öğrencilere seslenerek, ilk yıl 40 öğrenci kabul edeceklerini belirtti. Ertaş, öğrencilerin güçlü bir uygulamalı gastronomi eğitiminin yanında mesleki İngilizce de öğrenerek uluslararası standartlarda donanım kazanacağını ifade etti.
Yeni bölümün güçlü uygulama altyapısı ve yabancı dil ağırlıklı eğitim modeliyle öğrencileri yalnızca mutfak alanında değil, yöneticilik, girişimcilik ve uluslararası çalışma hayatına da hazırlamayı amaçladığını belirten Ertaş, hedeflerinin Türkiye'nin örnek gastronomi bölümlerinden biri olmak olduğunu söyledi.




