Tarımda yapay zekâ, robotik sistemler, uzaktan algılama ve veri teknolojilerinin kullanımının artmasıyla birlikte, bu alanlarda uzman insan kaynağına duyulan ihtiyaç da büyüyor.
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Diyarbakır ve bölgenin güçlü tarımsal potansiyelini teknolojiyle buluşturmak amacıyla “Hassas Tarım ve Tarımsal Robotlar” programını bünyesine kazandırmayı hedefliyor.
120 kişilik kontenjan tamamen doldu
2026 YKS yerleştirme sonuçlarına göre Türkiye’de dört üniversitede lisans düzeyinde öğrenci kabul eden “Hassas Tarım ve Tarımsal Robotlar” programında 120 kişilik kontenjanın tamamı doldu.
Yoğun ilginin, tarım ve teknoloji alanındaki yeni mesleklere yönelik artan ilgiyi ortaya koyduğu belirtildi.
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gültekin Özdemir de tarımda dijital dönüşümün önemine dikkat çekerek, yeni programla bölgenin tarımsal potansiyelini teknolojiyle buluşturabilecek uzmanlar yetiştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Dijital tarım çalışmaları sürüyor
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesinde akıllı tarım, hassas tarım, bilgi teknolojileri ve otomasyon alanlarında eğitim ve araştırma çalışmaları yürütülüyor.
Bağ alanlarında drone kullanımı, uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri, hidroponik yetiştiricilikte otomasyon ve modern sulama sistemleri üzerine çeşitli projeler gerçekleştiriliyor.
Üniversite ayrıca GAP bölgesindeki bağcılık faaliyetlerinde yapay zekâ destekli erken uyarı ve karar destek sistemlerinin kullanılmasına yönelik bir proje üzerinde çalışıyor.
Dicle Üniversitesi, yeni lisans programının yanı sıra yürüttüğü akademik çalışmalarla Diyarbakır ve bölgede tarımın dijital dönüşümüne katkı sağlamayı hedefliyor.




