Yeni Parti Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde pazarda yaptığı açıklamada enflasyon rakamları, açlık ve yoksulluk sınırı ile asgari ücret ve emekli aylıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tanrıkulu, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının yüzde 31,51, ENAG tarafından açıklanan oranın ise yüzde 49,03 olduğunu belirterek, ekonomik göstergelerin vatandaşın günlük yaşamına etkilerine dikkati çekti.

Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 37 bin 388 lira, yoksulluk sınırının ise 121 bin 786 lira olduğunu ifade eden Tanrıkulu, tek başına yaşayan bir çalışanın asgari yaşam maliyetinin de 48 bin 305 liraya ulaştığını söyledi.

Asgari ücretin 28 bin lira, emekli aylığının ise 23 bin 500 lira olduğunu belirten Tanrıkulu, yıl başından bu yana asgari ücretin alım gücünde 6 bin 200 liralık kayıp yaşandığını savundu.

Tanrıkulu, 28 bin liralık asgari ücretin alım gücünün 21 bin 800 liraya gerilediğini, 23 bin 500 liralık emekli aylığının ise 4 bin 500 liralık kayıpla 19 bin liralık alım gücüne düştüğünü ifade etti.

Vatandaşların ve esnafın ekonomik koşullardan şikayetçi olduğunu dile getiren Tanrıkulu, insanların geçim sıkıntısı yaşadığını söyledi.

Asgari ücret ve emekli aylıklarına ilişkin önerisini de paylaşan Tanrıkulu, "Asgari ücret en azından açlık sınırı düzeyine çıkarılmalı. Emekli aylığı da en az açlık sınırı kadar olmalı. İnsanların insanca yaşayabileceği bir düzeni kurmak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: BÜLTEN