Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün keneyle biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında Suluova ilçesine bağlı Bayırlı köyünde program düzenlendi. Keklikler, burada doğaya bırakıldı.
Amasya Valisi Önder Bakan, burada yaptığı konuşmada, doğal dengeyi korumaya ve yaban hayatını güçlendirmeye yönelik çalışmaların önem taşıdığını söyledi.
2003 yılından bugüne kadar Amasya’da toplam 14 bin 300 keklik bırakıldığını ifade eden Vali Bakan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Artık bunların kendi habitatı içerisinde sayıları çoğalıyor, yavruları artıyor. Kene ile mücadeledeki en önemli aktörlerden bir tanesi kekliklerimiz ama bunun yanında biz Tarım İl Müdürlüğümüz ve İl Özel İdaremizle birlikte kene ile mücadelede yaklaşık 7 bin kutu ilaç alımı yapıldı. Bunun yaklaşık 2 milyonluk bir bedeli oldu. Bunu biz kene ile mücadelede, riskli alan bölgelerimize dağıtımını yaptık. Çiftçilerimiz bunu kullanıyorlar, umarım bu yılı biz Amasya olarak, şehir olarak kene vakalarından uzak bir yıl geçiririz. Amasya genelinde 300 kınalı kekliği kendi coğrafyasıyla buluşturduk. İnşallah çoğalırlar, doğanın dengesini korurlar."
Geçtiğimiz senelerde keneyle ilgili acı kayıpların olduğunu anlatan Ak Parti Amasya İl Başkanı Galip Uzun ise, “Bunun da en iyi mücadele yollarından bir tanesi de keklik, sülün gibi hayvanların doğaya bırakılması, doğal denge içerisinde, ekosistem içerisinde bu mücadelenin doğal olarak yapılması. Bu programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu

Kaynak: AA