DOLAR 41,2774 0,26%
EURO 48,4225 0,46%
ALTIN 4.791,550,77
BITCOIN 46091790,59%
Diyarbakır
29°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İran’dan flaş çıkış: Uranyum zenginleştirmeye sınırlama sinyali

İran’dan flaş çıkış: Uranyum zenginleştirmeye sınırlama sinyali

İran Dışişleri Bakanı, İngiltere, Almanya ve Fransa'yı ay sonunda İran'a yönelik BM yaptırımlarını yeniden uygulama planlarını iptal etmeye çağırarak, bu durumda, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin denetlenmesine izin vermeye hazır olduğunu söyledi.

ABONE OL
8 Eylül 2025 08:56
İran’dan flaş çıkış: Uranyum zenginleştirmeye sınırlama sinyali
0

BEĞENDİM

ABONE OL

8 Eylül 2025 08:56


Kaynak: HİBYA

İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, The Guardian gazetesinde yayınlanan son makalesinde, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine sınırlamalar getiren ve İran’a yönelik yaptırımların sıkı bir şekilde denetlenmesini sağlayan uzun vadeli bir anlaşma imzalamaya hazır olduğunu belirtti.

Geçen hafta İngiltere, Fransa ve Almanya yetkilileri, Birleşmiş Milletler’in İran’a yönelik yaptırımlarını devreye sokma planlarını açıkladı.

İran ile Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın bir maddesi, anlaşmayı ihlal etmesi halinde Birleşmiş Milletler’in İran’a yaptırım uygulayabileceğini belirtiyor. Amerika Birleşik Devletleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk döneminde, 2018 yılında anlaşmadan çekilmişti.

Temmuz ayında Araghchi, yaptırımların yeniden uygulanmasının sonuçlarının, Avrupa’nın İran’ın nükleer programına müdahalesinin sonu anlamına gelebileceği konusunda uyarmıştı. Bugün ise, Avrupa ülkelerinin İran’a yaptırım uygulama planlarından vazgeçmemeleri halinde sonuçları olacağını yineledi.

Araghchi, “Bu kısa süreli rota değiştirme fırsatını kaçırırlarsa, bölge ve hatta ötesinde eşi benzeri görülmemiş bir yıkıma yol açabilecek sonuçlar doğuracaktır” dedi. Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler Silah Denetleme Kurumu ile İran’ın nükleer altyapısının denetlenmeye başlanması için yapılan görüşmelerin başarılı olduğunu ve bunun Avrupa ülkelerinin yaptırımların kaldırılması için koyduğu koşullar arasında yer aldığını söyledi.

Ancak, İran parlamentosunda, BM yaptırımlarının yeniden uygulanması halinde İran’ın nükleer anlaşmadan çekilmesini zorunlu kılacak bir yasa tasarısı görüşülüyor. Yasa tasarısı ve yaptırımlar yürürlüğe girerse, İran artık nükleer altyapısının denetlenmesine izin vermek zorunda kalmayacak.

gazetedetay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP