1953 yılında Mardin'in Derik ilçesinde doğduğu belirtilen Alişan, özellikle 1980'li yıllarda Diyarbakır'ın Ulu Cami çevresi, Balıkçılarbaşı ve tarihi çarşılarında yeşil entarisi, elindeki asası ve kendine has tavırlarıyla tanındı. Otobüs şoförlerinin ondan ücret almadığı, vatandaşların ise sevgi ve saygıyla yaklaştığı anlatılıyor
Hac Rivayeti Dilden Dile Aktarıldı
Alişan hakkında en çok anlatılan rivayet ise hac yolculuğuyla ilgili oldu. Anlatılanlara göre, hac ibadetini yerine getiren bazı Diyarbakırlılar onu Kâbe'de insanlara vaaz verirken gördü. Döndüklerinde Alişan'dan dua almak isteyen vatandaşlar, Diyarbakır'a ulaştıklarında onun cenazesinin kaldırıldığını öğrendi. Aynı gece birçok kişinin rüyasına girerek, "Ben öldüm diye cenazemi kaldırmayacak mısınız?" dediği de halk arasında yıllardır anlatılan rivayetler arasında yer alıyor.
"Mezarlığa Gidiyorum, Beni Çağırıyorlar"
Alişan'la ilgili hafızalara kazınan bir başka anlatım ise vefatından kısa süre önce yaşandığı söylenen olay. Şiddetli yağmur altında mezarlığa doğru yürürken kendisine nereye gittiği sorulduğunda, "Mezarlığa... Beni çağırıyorlar." cevabını verdiği, ertesi gün ise vefat haberinin geldiği aktarılıyor. Bu olay da yıllardır Diyarbakır'da anlatılan hatıralar arasında yer alıyor.
Kalabalık Cenazesi Hâlâ Hatırlanıyor
Alişan'ın cenazesinin, Diyarbakır'ın gördüğü en kalabalık cenazelerden biri olduğu ifade edilirken, Mardinkapı Mezarlığı'ndaki kabrinin uzun yıllardır ziyaret edildiği belirtiliyor. Aradan geçen yıllara rağmen Alişan, Diyarbakır'ın en unutulmaz halk simgelerinden biri ve hakkında en çok rivayet anlatılan isimler arasında yaşamaya devam ediyor





