Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Eski Ağaçlı Mahallesi’nin Buduka Mezrası’nda yapılması planlanan Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesine karşı halkın tepkisi büyüyor. Bugün düzenlenen halk toplantısında Kürtçe ve Türkçe açıklamalarla projeye sert tepki gösteren mezra sakinleri, ortak mera alanında çadır eylemi ve kesintisiz nöbet kararı aldı.

Kulp Eski Ağaçlı Mahallesi Buduka Mezrası sakinleri; Diyarbakır Barosu, Ekoloji Derneği yöneticileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda projenin hukuki boyutu, meralara vereceği zararlar ve halkın tek geçim kaynağı olan hayvancılığa yönelik tehditler masaya yatırıldı.

Mezra Sakinleri: "Geçim Kaynağımız Elimizden Alınmasın, Sonuna Kadar Direneceğiz!"

Toplantıda kameralara hem Türkçe hem de Kürtçe konuşarak feryatlarını ve kararlılıklarını dile getiren Buduka sakinleri, projenin hayvancılığı tamamen bitireceğini vurguladı. Yaşam alanlarını savunmak için her şeyi göze aldıklarını belirten mahalle sakinleri ortak açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

"Burası bizim hayvanlarımızın tek otlanma ve su içme alanı. Bu proje hayata geçerse hayvanlarımızın meraya çıkışı tamamen engellenecektir. Hayvanlarımız bizim tek geçim kaynağımız, onlar olmadan biz ne yapacağız? Devlet bu kötülüğü bize yapmamalı, yaşam alanımızı elimizden almamalıdır. Bu projeye kesinlikle izin vermeyeceğiz. Gerekirse topraklarımız için kendimizi siper edeceğiz ve sonuna kadar direneceğiz!"

Av. Ahmet İnan: "Buduka'daki Evlerin Dibinde Sahtekarlık Yapılıyor"

Toplantıda hukuki sürece dair çok çarpıcı açıklamalar yapan Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Ahmet İnan, projedeki hukuksuzlukların gizlenemez boyuta ulaştığını belirtti. ÇED raporu iptali davasının şu an Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) olduğunu açıklayan İnan, süreçteki skandalları şu sözlerle dile getirdi:

"Mera alanını gasp eden bu proje, Buduka Mezrası'ndaki evlere sıfır kilometre uzaklıkta yapılmak istenmektedir. ÇED raporu sürecinde başka yerlerin fotoğrafları buranınmış gibi gösterilerek sahtekarlık yapıldığı yetmezmiş gibi, şimdi de evlerin dibine panel kurmak normalmiş gibi süreç sürdürülmektedir. Bu sahtekarlığı ilgili kurumlara iletmemize rağmen hiçbir sonuç alamadık. Ancak mahkemeler bu duruma göz yumamaz, sahtekarlık gizlenemez!"
İnan ayrıca, köyün ve bölgenin en önemli ekonomik değerlerinden biri olan koza üretim tesisinin de tam bu alanda bulunduğunu hatırlatarak, projenin ipek böcekçiliğinin sonunu getireceği uyarısında bulundu.

Buduka Mezrası'nda Fiili Mücadele: Çadırlar Kuruluyor

Toplantının ardından ortak karar alan mezra sakinleri, GES yapılması planlanan ortak mera alanında çadır eylemi başlatacaklarını duyurdu. Yaşam alanlarını ve hayvanlarının tek geçim kaynağı olan meraları korumakta kararlı olan köylüler, alanda gece gündüz kesintisiz nöbet tutacaklarını ilan etti.

Toplantıya destek veren Ekoloji Derneği temsilcisi de projenin bölgedeki ekolojik dengeyi altüst edeceğini hatırlatarak, tüm demokratik kitle örgütlerini, kurumları ve çevre aktivistlerini Buduka halkıyla dayanışmaya ve duyarlı olmaya çağırdı.

Peygamberler Diyarı Eğil'de Aşure Bereketi
Peygamberler Diyarı Eğil'de Aşure Bereketi
İçeriği Görüntüle

Kaynak: MEHMET EMİN ALTUN