Hayat pahalılığı her geçen gün daha fazla etkisini his ettirirken, esnaflar ise gittikçe artan bu olumsuz durumdan en fazla zarar gören kesim oluyor. Özelliklede beyaz eşya sektöründe iş yapan esnaflar, yaşam pahalılığının çemberine düşen esnaf grubu listesinde ilk sırada yer alıyor. Beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren esnafların belirttiğine göre bu durum Diyarbakır kent genelinde yaşanırken, en çok ise alım gücü il ortalamasının biraz daha altında olan Bağlar ilçesinde gerçekleşiyor.

Esnaflar, Bağlar ilçesinde sektörün son 3 yıllı aşkın bir süredir sessizliğe büründüğünü söylerken, bu duruma neden olarak, ekonomik sorunların Diyarbakırlıların alım gücünü düşürmesini, sektörde çok fazla satış noktasının faaliyet göstermesini ve üretici firmaların maliyetlerini karşılamaları için etiket fiyatını yüksek seviyede tutması gibi nedenleri gösteriyor.

10 yıl öncesine göre, beyaz eşya sektörünün aşırı daraldığını kaydeden esnaflar, durgunluğun ortadan kalması ve beyaz eşya sektörünün yeniden harekete geçmesi için öncelikle alım gücünün artmasının gerekli olduğunu vurguluyor. Ayrıca esnaflar, üretici firmalarında vatandaşın alım gücüne göre fiyat belirlemesinin gerekli olduğunun altını çiziyor.

Rojin’in Ailesi Yalnız Değildir
Rojin’in Ailesi Yalnız Değildir
İçeriği Görüntüle

3 yıl önce ayda 20 adet üzerinde ürün satışı yapıldığını aktaran esnaflar, son aylarda bir elin parmaklarını geçmeyecek şekilde satış rakamlarına ulaştıklarını ifade ediyor. mevcut sorunun devam etmesi halinde ise Diyarbakır ve özelliklede Bağlar ilçesinde sektörün daha fazla daralacağını değerlendiriyor.

Kaynak: TAHA YAYAN