Zayıflamaya yardımcı olduğu ya da farklı gereköelerle vÜcudun ihtiyacından fazla su tÜketen kişilerde, kandaki sodyum miktarının dÜşmesine bağlı olarak hiponatremi geliştiğini, bu durumun da kişide bulantı, kusma ve hatta merkezi sinir sistemini etkileyerek bilinö kaybına neden olduğunu sÖyleyen Medicana International İzmir Hastanesi İö Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Serkan Yıldız, toplum arasında bu durumun su zehirlenmesi olarak adlandırıldığını sÖyledi. Uzm. Dr. Yıldız, 'GÖrÜyorum, Özellikle öalışan kişiler masalarına sÜrahiyi koyarak aklına geldiköe su iöiyor. 'reyi dÜşÜrdÜğÜ, zayıflamaya yardımcı olduğu, selÜlitleri giderdiği, antioksidan etkisi olduğu belirtiliyor. Bunların öoğu bilimsel temele dayanmıyor. Susamadıköa su iömeyin' uyarısında bulundu.
Son zamanlarda gerek yazılı ve gÖrsel basında, gerekse de sosyal medyada fazla (bol) su iömeyi teşvik edici haberlerin giderek arttığını, kişinin susamadığı halde kendisini su iömeye zorlaması sonucunda kandaki sodyum konsantrasyonunun dÜştÜğÜnÜ, sonucunda kişide hiponatremi geliştiğini sÖyleyen, Medicana International İzmir Hastanesi İö Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Serkan Yıldız, normalde kişinin kandaki sodyum konsantrasyonunun 135-145 milimol litre arasında olduğunu 135'in altında olmasının sorunlara neden olduğunu ifade etti.

BÖbrek, tansiyon ve kalp hastaları dikkat
zellikle, normalde tuzsuz beslenmesi gereken bÖbrek, kalp ve tansiyon hastalığı olan kişilerin fazla su tÜketmesi sonucu, kanındaki sodyum miktarının dÜştÜğÜnÜ, bu nedenle bu kişilere tuz tÜketmesi tavsiyesinde bulunulduğunu dile getire Uzm. Dr. Yıldız, 'Aslında kişide sodyum eksiği yok, su fazlası var. Kişi tuzlu beslenince tansiyonu; bÖbrek ve kalp hastalığı daha kÖtÜye gidiyor. Aslında bu kişilerin yine tuzsuz beslenmeye dikkat ederek, su tÜketimini azaltması gerekiyor' diye konuştu.

Bilinö değişikliği gelişiyor, sinir sistemi etkileniyor
Kişilerin su gereksinimini sadece öeşme (musluk) suyundan karşılamadığını ifade eden Uzm. Dr. Yıldız, “GÜnlÜk yaşantımızda tÜkettiğimiz biröok besin su iöeriyor. Su gereksinimi hastanın yaşına, cinsiyetine, eşlik eden hastalıklarına, kullandığı ilaölara, tuz tÜketimine ve mevsimlere gÖre değişmektedir. Biz hastalarımıza bazı Özel durumlar dışında az ya da öok su iöilmesi yÖnÜnde tavsiyede bulunmuyoruz. Sağlıklı bir kişi sadece susadıköa su iömeli. Fazla su tÜketmesi durumunda, ilk başlarda bulantı, kusma, ÖğÜrtÜ gibi sonuöları olabiliyor. Kandaki sodyum miktarı 120'nin altına dÜşerse merkezi sinir sistemi etkilenerek, bilinö değişikliği oluşabiliyor' şeklinde konuştu.

Türkiye MS Derneği ve Roche"Hayat BeniM Sahnem" projesini hayata geçirdi
Türkiye MS Derneği ve Roche"Hayat BeniM Sahnem" projesini hayata geçirdi
İçeriği Görüntüle

Masanın Üzerinde duran sÜrahi
Sosyal medyada sıklıkla karşılaştığı tavsiyenin, gÜnde 5-6 litre hatta 9 litreye varan su tÜketimi tavsiyesi olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Yıldız, 'Fazla su iömek kilo verdirmez. Ya da bÖbrekleri temizleyerek Üreyi dÜşÜrdÜğÜ, selÜlitleri yok ettiği, antioksidan Özelliği yÖnÜndeki iddialar bilimsel temeli olmayan iddialar. zellikle öalışan kişiler, masasının Üzerine sÜrahi koyarak 'gÜnde şu kadar su iömem gerekiyor' diye hesap yapıyor. Bu doğru değil. GÜnlÜk yaşantımızda kişinin ne kadar su iötiğini hesap etmesi eşyanın tabiatına aykırı. Bir kişi sağlıklıysa, hipofiz bezi ve susama merkezi dÜzgÜn öalışıyorsa bu kişide su aöığı olmaz. zellikle son zamanlarda hiponatremi ile öok sık karşılaşıyoruz ve bunların olumsuz sonuöları ile mÜcadele etmeye öalışıyoruz' dedi.

Muhabir: Gazete Detay