DOLAR 41,2869 0,26%
EURO 48,4998 0,45%
ALTIN 4.861,730,82
BITCOIN 46541730,58%
Diyarbakır
32°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çay Tiryakilerini Üzecek Zam Kararı

Çay Tiryakilerini Üzecek Zam Kararı

Bir süredir kamuoyunun gündeminde yer alan çay fiyatlarına zam konusu nihayet karara bağlandı. Alınan zam kararı, Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’daki çay tiryakilerini de yakından etkileyecek.

ABONE OL
9 Eylül 2025 14:36
Çay Tiryakilerini Üzecek Zam Kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

9 Eylül 2025 14:30


Kaynak: BİLAL DALGIÇ

Çay fiyatlarına ilişkin zam tartışmalarının temelinde üretim ve satış maliyetlerindeki artış bulunuyor. Son aylarda işçilik, enerji, taşıma ve ambalaj giderlerindeki yükseliş, üreticilerin maliyetlerini önemli ölçüde artırdı. Bu durum, piyasada satış fiyatı ile giderler arasında dengesizlik oluşturdu. Sektör temsilcileri ve esnaf odaları, sürdürülebilir bir satış için fiyatlarda düzenlemeye gidilmesi gerektiğini gündeme getirmişti.

Yapılan görüşmelerin ardından zam oranı yüzde 7,5 olarak belirlendi. Türkiye genelinde uygulamaya konulan bu artış, doğrudan tüketiciye yansırken çay tiryakilerinden tepki topladı.

 

Diyarbakır’da kilogramı 450 lira olan çayın fiyatı yeni düzenleme ile 500 liraya yaklaştı. Kentte en çok tercih edilen ve halk arasında “barut çay” yada kaçak çay  olarak bilinen çayın fiyatı ise 350 liradan 400 liraya yükseldi. Böylelikle çay fiyatlarında son yılların en yüksek seviyelerinden biri görülmüş oldu.

 

Çay fiyatlarının artışı, esnafı da yeni yöntemler geliştirmeye yöneltti. Çay satışı yapan esnaflar, vatandaşların bütçesini zorlamamak için son günlerde kilogram yerine küçük porsiyonlarla, fiyat bazlı satış yaptıklarını dile getiriyor. Özellikle yarım kilo ve 250 gramlık satışlara olan talebin arttığı belirtiliyor.

Kentte çay tiryakisi olan birçok vatandaş, zammın hayat pahalılığını daha da artırdığını ifade ediyor. Diyarbakır’da çayın günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu hatırlatan vatandaşlar, “Çaysız olmaz ama fiyatlar da her geçen gün artıyor. Mecburen daha az almak zorunda kalıyoruz” diyerek tepkilerini dile getiriyor.

Her ne kadar fiyatlar artsa da çayın toplumdaki yeri değişmiyor. Evlerde, işyerlerinde, esnaf dükkânlarında ve misafir sofralarında çay tüketimi Diyarbakır’da günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olmaya devam ediyor.

gazetedetay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.