Ev tadilatı başta olmak üzere birçok alanda kullanılan ve temel yapı malzemelerinden olan gri ve beyaz çimentonun torba fiyatından artış yüksek rakamlara ulaştı. 50 kilogram ağırlığındaki torbaların satış fiyatında yaşan artış ise son 15 aydır aralıksız biçimde sürüyor. Ayrıca 15 aylık zaman diliminde yaşanan artış miktarı ise toplamda yüzde 50 oranına ulaştığı esnaflar tarafından belirtiliyor. Öte yandan bu durum Diyarbakır kent genelinde belirgin biçimde gerçekleşiyor.
Esnaflar bu duruma neden olarak üretim, dağıtım ve satış zincirinde rol alan gider kalemlerinin mevcut ekonomik tablo nedeni ile artmasını gösteriyor. Ancak esnaflar gider maliyetlerinin karşılanması için gerekli olan artış miktarının zorunlu olarak torba satış fiyatlarına yansıtıldığının ise altını çiziyor. Ayrıca esnaflar yaşanan fiyat artışının toptan ve perakende satış noktalarında iş hacminin düşmesine zemin hazırladığını ifade ediyor.
15 ay öncesinin istatistiki verilerine göre gri çimentonun torba fiyatı 290 lira iken, günümüzde 580 lira seviyesinde bulunuyor. Beyaz çimentonun torba fiyatı bugün 880 liradan satışa sunulurken, bu rakam 15 ay öncesinde 440 lira düzeyinde idi.
Son olarak üretim maliyetlerinin artması halinde Diyarbakır kent genelinde de gri ve beyaz çimento fiyatının artacağı değerlendiriliyor.




