Diyarbakır’da 12 Eylül askeri darbesi sonrası uzun yıllar boyunca cezaevi olarak kullanılan ve kötü muamele iddialarıyla hafızalara kazınan E Tipi Cezaevi, Anı ve Etnografya Müzesine dönüştürülüyor. Hafızaları diri tutmayı amaçlayan dönüşümde restorasyon çalışmalarının ilk etabında sona gelindi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, yapıyı resmen Diyarbakır Müze Müdürlüğü’ne devretti. Cezaevinin restorasyonu, Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü öncülüğünde yürütülüyor.
Yapının büyük bölümü korunacak
Toplamda 49 bin 204 metrekarelik parsel üzerinde yer alan cezaevinin 16 bin 462 metrekaresi kapalı alandan oluşuyor. Beş bloktan oluşan yapının bazı bölümlerinin yıkılması için koruma kurulu kararı alınırken, bazı bölümler için güçlendirme kararı çıktı.
Restorasyon çalışmaları, cezaevinin 1980 yılındaki özgün haline sadık kalınarak iki etapta gerçekleştiriliyor. Projenin, Diyarbakır’da düzenlenecek Kültür Yolu Festivali’ne (Ekim 2026) kadar tamamlanması hedefleniyor.
Hafıza mekanı olacak
Cezaevinin, Türkiye’nin yakın siyasi tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten yetkililer, dönüşümün sadece fiziki değil, kültürel bir hafıza projesi olduğunun altını çiziyor. Anı ve Etnografya Müzesi olarak hizmet verecek yapı, hem yaşanan acıları unutturmamak hem de bölgenin kültürel dokusunu tanıtmak amacıyla şekillendirilecek.
DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025EKONOMİ
27 Ağustos 2025