CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu memleketim Kulp’ta diyerek şu açıklamada bulundu
”Memleketim Kulp’ta 8-24 Ekim 1993 tarihinde gözaltına alınan ve gözaltına gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınamayan 11 yurttaşımızla ilgili açılan insanlığa suç kapsamındaki davada Yargıtay, “Zaman aşımından” düşürülme kararı verdi.
Failler bilsin; insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı yoktur; elbet devran döner, hesap sorulur.
Gözaltına alınan yurttaşlarımızın yakınlarının görgü tanıklığına göre açık alanda 12 gün gözaltında tutulduktan sonra 2 helikopterle bölgeden alınarak #Bingöl yönüne götürüldüler ve kendilerinden bir daha haber alınamadı.
Avrupa İnsan Hakları Komisyonu, 1997-1998 yılında konuya ilişkin 23 kişinin tanıklığına başvurdu. 2001 yılında da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 600 Bin Sterlin tazminat ödenmesine karar vermişti.
2004 yılında da ortaya çıkan toplu mezarla, 11 yurttaşın akıbeti belli oldu. Aradan geçen 9 yıllık süreçte, soruşturma tamamlandı, dava açıldı, bu dava Diyarbakır’dan Ankara’ya taşındı ve bugün Yargıtay 1. Ceza Dairesinin “Zaman aşımı” kararıyla düşürüldü. Anayasa Mahkemesinin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ihlal kararlarına rağmen bu karar hukuka ve insan haklarına aykırıdır.
Yaşam hakkı, özgürlük ve güvenlik haklarının ihlali, en ağır insan hakları ihlallerindendir ve zaman aşımı kararı, daha büyük mağduriyetler yaratır”dedi.
DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025EKONOMİ
28 Ağustos 2025