DOLAR 41,1235 0,26%
EURO 48,1309 0,46%
ALTIN 4.596,300,77
BITCOIN 44689100,18%
Diyarbakır
37°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Perre Antik Kenti’nde Mısır Tanrısı Pataikos figürü bulundu

Perre Antik Kenti’nde Mısır Tanrısı Pataikos figürü bulundu

Kommagene Krallığı'nın beş büyük kentinden biri olan Perre Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, Eski Mısır Tanrısı Pataikos'un figürü bulundu.

ABONE OL
1 Eylül 2025 13:42
Perre Antik Kenti’nde Mısır Tanrısı Pataikos figürü bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1 Eylül 2025 13:42


Kaynak: AA

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Yelken ile Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, Perre Antik Kenti’nde devam eden çalışmaları yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Alkan, gazetecilere, kazıların “sonsuzluk merdiveni” olarak bilinen nekropol alanında sürdüğünü söyledi.

Çalışmalarda 2 bin 100 yıllık bir mezar ile içerisinde çeşitli figürler bulunduğunu aktaran Alkan, yapılan incelemede figürlerin, Mısır kökenli Tanrı Pataikos tasvirli fayans amulet (nazarlık), çeşitli boncuklar ve farklı amuletlerden oluştuğunu ifade etti.

Eserlerin bulunmasının büyük heyecan yarattığını dile getiren Alkan, şunları kaydetti:

“Bu mezar, hipoje tarzında yapılmış ve 14 bireyin gömülü olduğu bir oda mezar. Helenistik döneme ait bu mezarda Tanrı Pataikos figürü bulundu. Bu figür, Anadolu’da yapılan kazılarda ilk kez karşımıza çıkıyor.”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Yelken de Perre Antik Kenti’nde önemli buluntulara ulaşıldığını, kazıların büyük titizlikle yürütüldüğünü vurguladı.

gazetedetay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.