DOLAR 41,1081 0,52%
EURO 47,8314 0,58%
ALTIN 4.474,20-0,18
BITCOIN 46360931,44%
Diyarbakır
32°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kurban Bayramı Tatlısız Geçecek Gibi

Kurban Bayramı Tatlısız Geçecek Gibi

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi tatlı fiyatlarındaki artış, vatandaşların bütçesini zorlayacak gibi görünüyor. Fıstık ve ceviz gibi malzemelerin maliyetlerindeki yükseliş, tatlı fiyatlarını da etkileyerek bayram tatlısız geçecek endişesi yaratıyor.

ABONE OL
1 Haziran 2024 10:55
Kurban Bayramı Tatlısız Geçecek Gibi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1 Haziran 2024 10:55


Kaynak: RAMAZAN SEYKAN

Diyarbakırlıların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan baklava, düğünlerden bayramlara, cenazelerden özel günlere kadar sofraların baş tacı olarak bilinir. Ancak son yıllarda baklava ve kadayıf gibi tatlıların fiyatlarındaki artış, vatandaşların bu lezzetleri sadece tezgahlarda seyretmesine neden oluyor. Fıstıklı kadayıf 500 TL’den, cevizli kadayıf ise 380 TL’den satışa sunuluyor. Cevizli baklava 400 TL, fıstıklı midye 520 TL, soğuk baklava 520 TL, şöbiyet 520 TL’ye satılırken, en pahalı tatlı ise kilogram fiyatı 700 TL olan fıstık sarma olarak dikkat çekiyor.

ARTAN TATLI FİYATLARININ SEBEPLERİ

Tatlı fiyatlarındaki artışın en büyük sebeplerinden biri, fıstık ve ceviz gibi malzemelerin maliyetlerindeki yükseliş. Son yıllarda bu temel malzemelerin fiyatları sürekli artış gösteriyor. Özellikle Antep fıstığı ve ceviz gibi ürünlerin fiyatlarındaki dalgalanmalar, tatlıların da fiyatlarına yansıyor. Bu durum, hem üreticileri hem de tüketicileri zor durumda bırakıyor.

VATANDAŞ TEPKİLİ

Tatlı fiyatlarının bu denli yüksek olması, vatandaşlar arasında büyük tepki topluyor. Özellikle bayram gibi özel günlerde tatlı tüketimi geleneksel bir alışkanlık olduğundan, birçok kişi bu fiyatları karşılayamayacağını belirtiyor. Diyarbakır’da yaşayan Makbule Erim, “Bayramda misafirlere ikram edecek tatlı almak istiyoruz ama bu fiyatlar çok yüksek. Eskiden kilo kilo alırdık, şimdi ancak birkaç dilim alabiliyoruz” diyerek durumu özetliyor.

Tatlı üreticileri de artan maliyetlerden şikayetçi. Fıstık ve ceviz fiyatlarının sürekli artmasının, üretim maliyetlerini yükselttiğini belirtiyorlar. Tatlıcı Mehmet Usta, “Biz de bu duruma üzülüyoruz ama malzeme fiyatları çok yüksek. Müşterilerimiz tatlı almak istiyor ama fiyatlar nedeniyle zorlanıyorlar. Biz de elimizden geldiğince fiyatları sabit tutmaya çalışıyoruz ama bu çok zor” şeklinde konuştu.

Bazı vatandaşlar ise bu yüksek fiyatlar karşısında alternatif çözümler arayışında. Evde kendi tatlılarını yapmayı düşünenlerin sayısı artıyor. Ev yapımı tatlılar, maliyetleri düşürmek ve aile bütçesini korumak adına tercih ediliyor. Ayrıca, daha uygun fiyatlı tatlı çeşitlerine yönelmek de bir çözüm olarak görülüyor.

gazetedetay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP