Kulp ilçesinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Kavurucu sıcakların etkisiyle toprak nemini kaybederken, sebze fideleri yeterince gelişemiyor. Kuraklık ve aşırı sıcak, bölgedeki tarımsal üretimi tehdit eder hale geldi.
“Ektik ama büyümedi”
İlçede yıllardır sebze üretimi yapan çiftçiler, bu yıl umduklarını bulamadı. Biber, domates ve patlıcan eken birçok üretici, tarlalarından henüz verim alamadıklarını dile getiriyor. Toprağın çabuk kuruması, sulama maliyetlerinin artması ve bitkilerin sıcaktan yanması verim kaybının başlıca nedenleri arasında gösteriliyor.
Kulp’ta sebze yetiştiriciliği yapan bir çiftçi, yaşadığı sıkıntıyı şöyle özetliyor:
“Mayıs ayında ektik, ama Temmuz’a geldik halen doğru düzgün ürün alamadık. Sıcak her şeyi kavurdu. Bu gidişle zarar edeceğiz.”
Tarım uzmanlarından uyarı
Uzmanlar, bu tür hava koşullarının ilerleyen yıllarda daha sık yaşanabileceğini belirtiyor. Tarımda iklim değişikliğiyle uyumlu yöntemlerin benimsenmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, damla sulama gibi verimli sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasının şart olduğunu dile getiriyor.
Kulp’taki çiftçiler ise devlet desteklerinin artırılmasını, sulama altyapısının güçlendirilmesini ve iklim koşullarına dayanıklı tohum çeşitlerine yönlendirilmek istediklerini ifade ediyor.
DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025EKONOMİ
27 Ağustos 2025