DOLAR 41,1102 0,53%
EURO 47,8667 0,59%
ALTIN 4.485,610,07
BITCOIN 4565506-0,54%
Diyarbakır
37°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kojmarîn’de Köylülerin Madencilere Karşı Direnişi Sürüyor

Kojmarîn’de Köylülerin Madencilere Karşı Direnişi Sürüyor

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kılıçlı (Misag) köyü kırsalındaki bakır madeni çalışması tekrar başlatıldı.

ABONE OL
29 Temmuz 2025 20:38
Kojmarîn’de Köylülerin Madencilere Karşı Direnişi Sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

29 Temmuz 2025 20:38


Kaynak: MEHMET EMİN ALTUN

Daha önce Dayîka Ezîze ile köy sakinlerinin kararlı duruşu karşısında çalışmalarını askıya alıp, ayrılmak zorunda kalan şirketler tekrar Kojmarîn’in mahallelerinde tekrar çalışmaya  başladı.

Talana tekrar karşı çıkan Dayîka Ezîze ve diğer köylüler, sularının kesildiğini, sebzelerinin kuruduğunu, hayvanlarına su veremez hale geldiklerini belirterek madencilere tepki gösterdi. Madenciler ile bölge sakinleri arasında gerginlik çıktı. Burada maden aramasına izin vermeyeceklerini haykıran köylüler, topraklarından defolup gitmeleri konusunda uyarılarda bulundular.

“Su Bölgesinde Su Yokluğu Yaşıyoruz”

Suyun en değerli maden olduğunu ve hatta hayatın kaynağı olduğunu anımsatan köy halkı, hiçbir rant uğruna sularının kurutulmasına seyirci kalmayacaklarını ifade ettiler.

Sürüklendikleri eziyete isyan eden Dayîka Ezîze, “kendi yiyeceğimize yetecek kadar sebze ekmiştik. Su yokluğundan kurudu. Hayvanları otlatmaya getirdik. Bunlardan dolayı 2 saat daha uzak yere su içsinler diye götürmek zorunda kalıyoruz. Taa Çemê Şekira’na götürüyoruz. Bu zulüm reva mı?” diye sordu.

“Şirketlerle İşbirliği Suçtur, Ortak Olmayın”

Gözleri rant dışında bir değer görmeyen madencilerle işbirliği yapmamaları konusunda bölge sakinlerine uyarılarda bulundular. Suya, toprağa, havaya; doğaya savaş açan şirketlerle işbirliğinin suç olduğunu, bu suça ortak olunmaması gerektiğini vurguladılar.

Duyarlılık Çağrısı!

Bölge başta olmak üzere ülkedeki bütün duyarlı insanları ve çevre örgütlerinden yardım isteyen Dayîka Ezîze, topraklarına, sularına, doğal kaynaklarına sahip çıkma çağrısında bulundu.

gazetedetay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP