DOLAR 41,0981 0,51%
EURO 47,7047 0,56%
ALTIN 4.469,96-0,18
BITCOIN 45926692,08%
Diyarbakır
36°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Diyarbakırlılardan Çağrı: Tanıtılmalı!

Diyarbakırlılardan Çağrı: Tanıtılmalı!

Yüzlerce yazma eserin örneği ve birer kendisinin sergilendiği yazma eserler kütüphanesinin tanıtılması için Diyarbakırlılar çağrıda bulunuyor.

ABONE OL
20 Ağustos 2025 11:42
Diyarbakırlılardan Çağrı: Tanıtılmalı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

20 Ağustos 2025 11:42


Kaynak: TAHA YAYAN

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde bulunan tarihi Ulucami yerleşkesi içinde yer alan yazma eserler kütüphanesinde sergilenen eserlerin tanıtılması için vatandaşlar çağrıda bulunuyor. Ayrıca kimi Diyarbakırlı vatandaşlar kütüphanenin 1987 yılında bugüne açık olmasına rağmen yeteri kadar tanıtılamamasına ise tepki gösteriyor.

Öte yandan vatandaşlar restorasyon çalışmalarının dışında sürekli açık olarak hizmet veren yazma eserler kütüphanesinin Diyarbakırlılar tarafından dahi bilinmediğinden yakınıyor. Diğer yandan kütüphanenin tanıtılmamasından yakınan vatandaşlar söz konusu duruma neden olan etkenin ise kamu kurumlarının ve seyahat şirketlerinin yetersiz çalışmasından kaynaklandığını söylüyor.

“Ulucami Gezdiriliyor Yazma Eserler Kütüphanesi Gezdirilmiyor”

58 yaşında olan ve çocukluğundan buyana Diyarbakır Ulucami’sinde vakit buldukça zaman geçirdiğini dile getiren Vecdi Gül kendisinin dahi 10 yılı aşkın bir süre önce rastlı üzerine yazma eserler kütüphanesini ziyaret ettiğini söylerken, geçen süre zarfında halen kütüphanenin ziyaretçi çekemediğini belirtiyor. Yerli ve yabancı misafirlerin Ulucami’yi ziyaret ettiklerini ancak hemen yanı başındaki yazma eserler kütüphanesinin ziyaret edilmemesini yadırgadığını dile getiren Gül, “Ulucami Gezdiriliyor Yazma Eserler Kütüphanesi Gezdirilmiyor. Ulucami her gün yüzlerce yerli ve yabancı misafiri ağırlıyor. Ancak yazma eserler kütüphanesine bu misafirler uğramıyor. Kütüphanede İslam bilim tarihi adına çok sayıda eserin örneği bulunuyor, birçok eserin has hali bulunuyor. Biz batı medeniyetine yön vermişiz. Bu eserler bunun kanıtı. Buraya gelen yabancı misafirlere bunları göstererek bunu kanıtlayabiliriz. Ayrıca kendi vatandaşlarımıza da bunları tanıtıp, büyük bir medeniyetin temsilcisi olduğumuzu hatırlatmalıyız. Böylece geçmişten ilham alırız ve geçmişten ilham alarak geleceğe yön verme bilincini aşılayabiliriz. Ben buradan çağrı yapıyorum: kamu kurumları ve özel seyahat şirketleri yazma eserler kütüphanemizi tanıtmalıdır. ” diye konuştu.

gazetedetay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP