Diyarbakır’da 17 yıldır gümüş ustası olarak mesleğini sürdüren Özcan Ergün, son dönemde küresel piyasalardaki ons fiyatlarındaki dalgalanmalar ve gümüş fiyatlarındaki ciddi artış nedeniyle sektörün zor bir dönemden geçtiğini belirtti. Ergün, bir dönem Türkiye genelinde ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok tercih edilen takıların başında gelen gümüşün, artan maliyetler sebebiyle alıcı bulmakta zorlandığını ifade etti.

Fiyat artışlarının vatandaşın alım gücünü doğrudan etkilediğini vurgulayan gümüş ustası Özcan Ergün, "Son zamanlarda gümüş fiyatlarında yaşanan ciddi yükseliş, işlerimizi maalesef durma aşamasına getirdi. Eskiden vatandaşlarımızın alım gücü çok daha rahattı. Ancak bugün gelinen noktada bir gümüş yüzüğün satış fiyatı 3 bin, 5 bin, hatta 7 bin liraya kadar yükseldi. Bu durum, alıcıları ciddi anlamda zorluyor" şeklinde konuşarak piyasadaki mevcut durumu özetledi.

Altın piyasasında da benzer dalgalanmaların olduğunu ancak altındaki hareketliliğin dönemsel olarak işlere yansıyabildiğini belirten Ergün, gümüşün ise bu süreçten çok daha ağır darbe aldığını söyledi. Konuşmasının devamında ise Ergün, "Altın piyasasındaki dalgalanmalar nedeniyle iş durumları bazen değişkenlik gösterebiliyor, ancak gümüşte tamamen bir durma aşamasındayız diyebilirim. Bu durum tamamen ons birimindeki küresel dalgalanmalardan kaynaklanıyor" dedi.

"Gümüş, Altından Sonra İkinci Güvenli Limandır"

Diyarbakır'da Çekirge Zamanı
Diyarbakır'da Çekirge Zamanı
İçeriği Görüntüle

Kısa vadede durgunluk yaşansa da gümüşün geleceğine dair umutlu konuşan deneyimli usta, ilerleyen süreç için öngörülerini de dile getirdi. Fiyatlardaki yükseliş trendinin bir süre daha devam edebileceğini değerlendiren Ergün, gümüşün uzun vadeli bir yatırım aracı olarak değerini kaybetmeyeceğini vurguladı.

Her şeye rağmen hem altın hem de gümüş yatırımı sağlam bir limandır diye konuşan Özcan Ergün, "Şu an bir gerileme veya durgunluk olsa da uzun vadede piyasanın kesinlikle toparlanacağını ve yeniden yükselişe geçeceğini öngörüyoruz. İki madene de yatırım yapılabilir. uzun vadede yatırımcısına kesinlikle kazandıracaktır. Gümüş, altından sonra güvenli liman vasfını korumaya devam edecektir" ifadeleri ile genel çerçeveye ışık tuttu.

Muhabir: TAHA YAYAN