Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şube Yöneticisi Çekdar Taşkıran, Diyarbakır’ın ulaşım planlaması ve trafik sorunları hakkında açıklamalarda bulundu. Taşkıran, ulaşımın yalnızca araçların değil, insanların bir yerden bir yere ulaşmasını sağlaması gerektiğini vurguladı.
“Ulaşım planlaması yapılırken, mevcut durumun iyi analiz edilmesi gerekiyor. Özellikle Elazığ yolu gibi ana arterlerde ciddi trafik yoğunluğu yaşanıyor” diyen Taşkıran, bu yoğunluğun nedenlerini ve çözüm önerilerini detaylandırdı.
Taşkıran, Elazığ yolu boyunca yaşanan trafik yoğunluğunun temel nedenlerinden birinin, iş ve ticaret amaçlı yolculukların bu güzergah üzerinde yoğunlaşması olduğunu belirtti. “Bu bölgede çok sayıda kavşak noktası bulunuyor. Bu kavşakların düzenlenmesi ve battı-çıktı modellerinin uygulanması gibi çözümlerle trafik yoğunluğunu azaltabiliriz” dedi.
Ulaşım planlaması yapılmadan önce yaya yoğunluğunun da dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Taşkıran, “Diyarbakır’da kapsamlı bir ulaşım etüdü yapılması şart. Trafik sayımları, yolculuk süreleri, gelir durumları ve coğrafi dağılım gibi veriler toplanmalı” diye ekledi.
Taşkıran, toplu taşıma sistemlerinin düzenlenmesi ve çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Diyarbakır’da toplu taşıma saatlerinin, türlerinin ve ücretlerinin belirli ve güvenli olması gerekiyor. Ayrıca, kentin artan nüfusunu göz önünde bulundurarak raylı sistemlerin entegre edilmesi şart” dedi. Tramvay ve demir yolu gibi raylı sistemlerin, trafik yoğunluğunu azaltmada kritik rol oynayacağını belirtti.
“Otopark alanlarının yer seçimleri çok önemli. Yoğun bölgelerde otopark yapmak yerine, giriş ve çıkış noktalarına katlı otoparklar inşa edilerek yürümeye teşvik edilmesi gerekiyor” diyen Taşkıran, otopark kullanımının ve yer seçimlerinin trafik yoğunluğunda büyük etkisi olduğunu vurguladı.
Taşkıran, iklim krizi bağlamında bireysel araç kullanımının azaltılması gerektiğini belirterek, “Araçların yoğun kullanıldığı bölgelerde sıcaklık artışı yaşanıyor. Toplu taşıma kullanımı teşvik edilmeli ve karbon salınımı azaltılmalı” dedi.
Dağkapı bölgesindeki trafik yoğunluğunu azaltmak için resmi kurumların ve ticari alanların yer değiştirmesi gerektiğini belirten Taşkıran, “Fonksiyon değişiklikleri yaparak trafik yoğunluğunu azaltabiliriz. Yol genişletmek yerine, daha sürdürülebilir çözümler bulmalıyız” diye ekledi.
DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025EKONOMİ
28 Ağustos 2025