Diyarbakır’ın Yenişehir Halk Eğitim Merkezi’nde açılan “Kahve Yapımı ve Sunumu” kursu, bu geleneksel içeceğe ilgiyi bir kez daha gözler önüne serdi. Kimi kursiyer kahveyi hobi olarak öğrenmek isterken, kimisi barista olma hayaliyle geliyor. Üç ay süren kursa katılan 25 kişi, hem geleneksel hem de modern kahve yapımı tekniklerini öğreniyor, öğrendiklerini pratikle pekiştiriyor.
Gelin Kahvesi Kurs Sıralarında Öğrenildi
Kursa katılanlardan biri de genç gelin adayı Gamze Ünye. Ünye, kursa başlamasının nedenini şu sözlerle anlattı:
“Görücüler gelecek diye başladım bu kursa. İlk becerimi damat ve ailesine göstermek istedim. Artık sadece Türk kahvesi değil, dünya kahvelerini de yapabiliyorum. İleride bu işi profesyonel olarak yapmak, barista olmak istiyorum.”
Kursun kadınlar arasında en çok konuşulan kısmı ise “isteme kahvesi” oldu. Bir başka kursiyer, aynı zamanda hemşire olan Dimen Demircan, isteme töreninde yaşadığı anıyı şöyle anlattı:
“İstemeye geldiklerinde özel bir nişan tepsisi hazırlamıştım. Kurs sayesinde güzel bir sunum yaptım ama eşim kahveyi beğenmedi” diyerek kahveyle ilgili anıların sadece lezzetle değil, duygularla da bağlantılı olduğunu vurguladı.
Kahve Bir Kültür, 40 Yıl Hatırı Var
Kahve sadece bir içecek değil, aynı zamanda bir kültür. Özellikle Türk kahvesi; hazırlanışı, sunumu ve içimiyle başlı başına bir ritüel. Soğuk suyla karıştırılıp orta ateşte üç dakika kaynatılan, bol köpüklü haliyle sunulan Türk kahvesi, mutfakların olmazsa olmazı olmaya devam ediyor.
Kurs süresince sadece Türk kahvesi değil, dünya genelinde ün kazanmış birçok kahve çeşidi de hazırlandı. Soğuk ve sıcak kahveler süslenerek sunuma hazır hale getirildi. Yanına yakışan ikramlıklar eşliğinde kahveler servis edildi. Kurs, sadece kahve yapımını öğretmekle kalmadı, aynı zamanda katılımcıların sosyalleşmesine de olanak tanıdı.
“Boş Vakitlerimizi Kaliteli Değerlendiriyoruz”
Kursiyerlerden Cahide İşyok, neden bu kursa katıldığını şöyle anlattı:
“Seviyorum kahve yapmayı. Hem bilmediğim şeyleri öğrenmek hem de hobi edinmek için halk eğitim kurslarına katılıyorum. Boş vakitlerimizi kaliteli değerlendirmek için güzel bir fırsat oldu.”
Usta Öğretici Tahir Yılmaz ise kursun amacını şu şekilde özetledi:
“Öğrencilerimiz buraya meslek edinmek, boş zamanlarını daha kaliteli geçirmek ya da sadece bir hobi edinmek için geliyor. Kahvenin kültürel değerini yaşatmanın yanı sıra, onlara istihdam kapısı da açıyoruz.”
Yenişehir Halk Eğitim Merkezi’nin kahve yapımı kursu, kahvenin sadece bir içecekten ibaret olmadığını; aynı zamanda sosyal, kültürel ve ekonomik bir araç olduğunu bir kez daha kanıtladı. Kahveler içildi, kahkahalar atıldı, yeni beceriler kazanıldı. Belki de bir fincan kahve, sadece 40 yıl değil, bir ömür boyu sürecek hatıraların kapısını araladı.
DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
27 Ağustos 2025EKONOMİ
27 Ağustos 2025