DOLAR 41,0955 0,51%
EURO 48,0016 0,58%
ALTIN 4.505,060,51
BITCOIN 46314140,94%
Diyarbakır
35°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Diyarbakır’da gastronomi paneli düzenlendi

Diyarbakır’da gastronomi paneli düzenlendi

Diyarbakır’da 2’inci Mezopotamya Turizm ve Gastronomi fuarı düzenleniyor. Fuar kapsamında gastronomi paneli düzenlendi.

ABONE OL
25 Mayıs 2024 14:58
Diyarbakır’da gastronomi paneli düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

25 Mayıs 2024 14:58


Kaynak: BİLAL DALGIÇ

Diyarbakır’da 2’inci Mezopotamya Turizm ve Gastronomi fuarı düzenleniyor. Fuar kapsamında gastronomi paneli düzenlendi. TÜRSAB Disiplin Kurulu Üyesi Özgür Öksüz’ün moderatörlüğünde Arkeolog Prof. Dr. Aslı Erim Özdoğan, Araştırmacı Dr. Ecehan Balta, Yemek Kültürü Araştırmacı Nilhan Aras, TÜRSAB Gastronomi İhtisas Başkan Yardımcı Şebnem Urgancıoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Ateş ile yemek pişirmenin çok eski zamanlara kadar gittiğini söyleyen Prof Dr. Aslı Erim Özdoğan, bazı bitlilerin kırılarak yenildiğini bazılarının ilaç olarak kullanıldığını söyledi. Kıtalar arasındaki bitki çeşitliliğini anlatan Özdoğan, “Maraş biberi mi Antep mi tartışmaları bana komik geliyor, aslında kökeni Amerika’dır” dedi. Özdoğan, “Bugün buğdayın evrimiyle ilgili yerel tohumların yerine GDO’lu tohumun kullanılmaya başlandı” dedi.

Yemek Kültürü Araştırmacı Nilhan Aras, “Türkiye’de 2000 yılına adar yemek kültürü dediğimiz şey evlerde yeniliyor. Dışarı da lokantalar vardı ama bugünle kıyaslanamayacak durumdaydı.2000 yılına gelince gastronomi sözcüğü duyulmaya başlandı. Tanımlanmadığı için de herkes kendisine göre yorumlandı. 2010 yılından itibaren gastronomi iyice alevlendi. Artık yediğini içini bana anlat deniliyor. Yemek yapmak kadınla eşitleniliyordu ama yemek yapmak ayıp değil artık. Erkek artık sebebi ne olursa mutfağı tanıdı” dedi.

Araştırmacı Dr. Ecehan Balta, “Daha geçen sene burada Mezopotamya Gastronomi Senfonisi yaptık. Mezopotamya gastronomisi üzerine bir şey söyleyeceksek, bütün kentlerin birlikte bir strateji yürütmesi gerekiyor. İklim değişikliğini ele almadan gastronomiyi konuşamayız. Gıda egemenliği meselesi biyo çeşitlilikte gastronomide çok önemli bir konudur” dedi.

TÜRSAB Gastronomi İhtisas Başkan Yardımcı Şebnem Urgancıoğlu, “Gastronomiyle ilgili bir şey yapılacağı zaman turizmcilerden görüş alınmıyor. Yemek için seyahat ediyoruz ve ama bunu doğru planlamamız gerekiyor. Sadece hazır yemek yediriliyor ve bu 1 saati alıyor. Tarladan sofraya gösterilse hem süre uzatılıyor hem de deneyimleyerek gitti yerde anlatıyor. Coğrafi işaretlemeden turizme bir katkı var mı, yok o zaman niye alıyoruz. Gastronomiyle ilgili sektörde iyi elemanlar yetiştirmek çok önemli” dedi.

gazetedetay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP