İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından düzenlenen “Barışa Giden Yol: Hafıza ve Adalet” konferansı Diyarbakır’da başladı. İki gün sürecek olan etkinlikte, çatışmalardan doğrudan etkilenen ailelerin tanıklıkları, toplumsal hafızanın inşası, adalet arayışı ve kalıcı barışın yolları ele alınıyor.
Konferans, PKK’nin 12 Mayıs’ta açıkladığı kendini feshetme kararının ardından başlayan yeni dönemin, barışçıl bir zeminde ilerlemesine katkı sunma amacı taşıyor. İHD, bu kapsamda Kürt meselesine yönelik güvenlikçi politikalardan uzak, toplumsal diyalog temelli çözüm yollarını tartışmaya açtı.
İki tarafın mağdurları aynı salonda
Diyarbakır’da gerçekleşen toplantıya hem devlet görevlisi olarak yaşamını yitiren askerlerin aileleri hem de çatışmalarda hayatını kaybeden PKK mensuplarının yakınları katıldı. Aynı salonda bir araya gelen bu aileler, yıllardır süren çatışma ortamının yarattığı travmaları paylaştı ve barış talebinde bulundu.
Toplantının ilk gününde mağdur ailelerin tanıklıkları dinlenirken, ikinci gününde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri sürece dair değerlendirmeler yaparak bir yol haritası belirlemeye çalışacak.
“Toplumsal barış için mağdurlar bir araya gelmeli”
İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban ise konferansın amacını, barış sürecine toplumsal bir taban oluşturmak olarak açıkladı. Küçükbalaban şu ifadeleri kullandı:
“Kürt meselesinde 1 Ekim’de başlayan yeni süreçte, silahların susması ve güvenlikçi politikaların terk edilmesi yönünde bir atmosfer oluştu. Ancak bu sürecin toplumsal düzeyde yeterince konuşulmadığını, tabana yansımadığını görüyoruz. Bu nedenle İHD olarak 40 yıllık çatışmanın mağdurlarını bir araya getirerek, bu sürecin inşasına onların duygularını, katkılarını katmak istedik.”
Küçükbalaban, 40 yıldır süren çatışmanın Türkiye’ye ve bölgeye büyük bir ekonomik ve insani tahribat yaşattığını vurgulayarak, bu ağır yükün ancak karşılıklı anlayış ve yüzleşmeyle hafifletilebileceğini belirtti. Konferansın bu sürecin kalıcı hale gelmesine katkı sunmasını umduklarını söyledi.
“Artık başka bir yönteme başvurmalıyız”
Toplantıda söz alan akademisyen Ulaş Bayraktar, babasını 1980 yılında bir çatışmada kaybettiğini belirterek, “Daha fazla şehit olmasın, daha fazla şehit ailesi olmasın diye buradayım,” dedi. Bayraktar sözlerine şöyle devam etti:
“Şehitler ölmez diye bir slogan var ya, ben onu yıllar önce ‘şehitler ölmez ama babalar ölür, çocuklar ölür, kardeşler ölür’ diye yeniden düşündüm. 45 yıl geçmiş, hâlâ insanlar ölüyor ya da ölüm riskiyle karşı karşıya kalıyorsa, demek ki artık başka bir yönteme başvurmak gerekiyor. Bu toplantı, konuşarak, birbirimizi dinleyerek, birbirimizi anlamaya çalışarak, o sorunların belki o kadar da temelli ve mantıklı olmadığını fark etmemiz için bir fırsat olabilir.”
Yol haritası oluşturulacak
Konferansın ikinci gününde, hukukçular, akademisyenler, insan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütleri bir araya gelerek, toplumsal barışın inşasına yönelik önerilerini dile getirecek. Yapılacak tartışmaların ardından süreci ilerletmeye yönelik bir yol haritası oluşturulması hedefleniyor.
İHD yetkilileri, bu tür buluşmaların barış kültürünün gelişmesi ve hafıza temelli adalet mekanizmalarının kurulması açısından önemli olduğunu vurguladı.
DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025EKONOMİ
28 Ağustos 2025