DOLAR 41,0959 0,51%
EURO 47,8007 0,58%
ALTIN 4.482,080,09
BITCOIN 46105232,47%
Diyarbakır
36°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dara ve Kulp’ta sıcağa meydan okuyan kazı çalışmaları

Dara ve Kulp’ta sıcağa meydan okuyan kazı çalışmaları

Diyarbakır’ın Kulp ilçesi ile Mardin’deki Dara Antik Kenti’nde arkeologlar, 45 dereceyi bulan sıcağa rağmen tarihi yapıları gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

ABONE OL
17 Temmuz 2025 14:02
Dara ve Kulp’ta sıcağa meydan okuyan kazı çalışmaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

17 Temmuz 2025 14:02


Kaynak: AA

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan kavurucu sıcaklara rağmen yürütülen arkeolojik kazılarla tarihe ışık tutuluyor.
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinin kırsal İnkaya Mahallesi ile Mardin’deki Dara Antik Kenti’nde devam eden kazılarla tarihe ışık tutan arkeologlar, sıcaklığın 45 dereceyi bulduğu bölgede işçiler ve gönüllü öğrencilerin desteğiyle çalışmalarını sürdürüyor.
Sabah gün doğumuyla başlayan mesailerini hava kararıncaya kadar sürdüren kazı ekibi, molalarda alana kurulan tentelerin gölgesinde sıcaktan korunmaya çalışıyor.
 “Sıcağa rağmen aldığımız her sonuç bizleri çok mutlu ediyor”
İnkaya Mahallesi’nde farklı alanlarda yapılan yüzey araştırmalarında bronz haç bulunmasının ardından bölgede Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından 2021 yılında kazı çalışması başlatıldı.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Feray Korucu Yağız’ın bilimsel danışmanlığında 6 uzman, 22 işçi ve 3 gönüllünün yer aldığı ekip, bu yılki kazılara 7 Temmuz’da başladı.

Kazı ekibi, bölgede 45 dereceyi bulan hava sıcaklığına rağmen çalışmalarına devam ediyor.
Dr. Öğr. Üyesi Yağız, Abölgede farklı alanlarda kazı yaptıklarını fakat bu yıl yoğunlukla kilise alanında çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
Bu çalışmalarla kilise planına ait kesin sonuçlara ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Yağız, “Oldukça büyük bir mabet, dikdörtgen planlı, doğu-batı doğrultulu, bazilika planlı yapılmış bir kilise var karşımızda. Kilisenin özellikle apsis (mimarlık) kısmında, doğu kısmında yer alan duvar örgüsü dikdörtgen şeklinde yapılmış liturji (özellikle Hristiyanlıkta, halka açık dini ibadetlerin, ayinlerin nasıl yapılacağını belirleyen formlar) sırasında din adamları için ayrılan kısmının planlanan şekli aslında kuzey Suriye kiliseleriyle benzer örnekler göstermekte.” dedi.
Yağız, kilisenin özellikle güney, batı ve kuzey taraflarında çıkan mezarların buranın 13. yüzyıla kadar sürekli kullanımda olduğunu gösterdiğini anlatarak, yapıdaki mezarların, Hristiyan ölü gömme geleneklerini yansıttığını, bireylerin kendi kişisel eşyalarıyla gömüldüğünü gördüklerini belirtti.
Ülke genelinde kazıların genellikle yaz sezonunda yapıldığını ve bu dönemde sıcaklığın hissedilir derecede olduğunu anlatan Yağız, Güneydoğu’da ise bu durumun zorlayıcı bir hal aldığını dile getirdi.
Yağız, kavurucu sıcağa rağmen tarihin izini sürmekten geri durmadıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:
“Her buluntu biz arkeologlar ve sanat tarihçileri için çok kıymetli. Diyarbakır’da zorlayıcı hava koşulları devam ediyor. Kavurucu sıcağa rağmen yaptığımız bu görev, bulduğumuz her sonuç bizleri çok mutlu ediyor. Burada tarihin izini sürüyoruz. Çalışanları sıcaklığın etkisinden korumak için kazı yapılan alanda tente kurduk, molaları sıklaştırdık.”
Saha sorumlusu arkeolog Kemal Atak da kilisenin ortaya çıkarılan kısmıyla plan açısından kendileri için yeterli bir seviyede olduğunu ancak hala çözemedikleri bazı eksiklikler bulunduğunu belirtti.
Bu sene mimari açıdan o sorunsallığı da çözeceklerine inandıklarını anlatan Atak, çalışmalar sırasında sıcak havanın etkisiyle zorlandıklarını söyledi.
Atak, “Bazen gölgede 40 derecenin üzerinde olan sıcaklıklar güneşte 50 dereceyi bulabiliyor fakat kazıda çıkan buluntular bizi mutlu ediyor, yorgunluğumuzu atıyor.” dedi.
Kazı ekibinde görevli işçi Feyyaz Yıldız ise hassasiyetle yaptıkları işlerinde yazın çok sıvı kaybettiklerini, sıcak havanın yorgunluğu artırdığını belirtti.

gazetedetay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP