DOLAR 41,2978 0,36%
EURO 48,4423 0,56%
ALTIN 4.827,850,00
BITCOIN 47940982,08%
Diyarbakır
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bakırcılık artık sadece hediyelik eşyadan ibaret

Bakırcılık artık sadece hediyelik eşyadan ibaret

ABONE OL
18 Temmuz 2023 08:03
Bakırcılık artık sadece hediyelik eşyadan ibaret
0

BEĞENDİM

ABONE OL

18 Temmuz 2023 08:03


Haber: Ramazan SEYKAN

Diyarbakır’da bakırdan yapılan mutfak eşyalarına ilginin her geçen gün azalması ile birlikte unutulmaya yüz tutan bakır ürünleri, hediyelik eşyalar sebebiyle tekrardan rağbet görmeye başladı.

Yaklaşık 1 asırdır bakırcılık mesleği ile uğraştıklarını belirten Kemal Tanrıkulu, “Çocukluğumdan beri bu işin içindeyim. Diyarbakır’da bakırcılıkla uğraşıyoruz. Dede mesleğini devam ettiriyoruz, 4 kuşak bu işi yapıyoruz. 1944 beri buradayız. Diyarbakır’da tek bakırcı imalatıyız. Bölgede bakırı ham madde olarak alıp işleyen tek firmayız. Bakıra artık eskisi kadar rağbet yok. Eleman bulmakta zorlanıyoruz. Eleman yetişmiyor. Kendi imkanlarımızla bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz. Eskiden Diyarbakır’da bakıra olan talep oldukça çoktu. Erzincan bakırla özdeşleşmiş bir şehirdi. Bakır borsası dolara endeksli olduğu için son zamanlarda oldukça fiyatı arttı. Ürünlere zam yapmamak için direniyoruz ama bakır madeninin kilogramı pandemi başlarında 45 TL iken şimdi 302 TL’yi buldu.” dedi.

Bakır mutfak araç gereçlerinin daha sağlıklı olduğunu kaydeden Tanrıkulu, “Bakır çaydanlık ve semaver sıcak suyu çabuk ısıtır geç soğutur. Çaydanlık ve semaverlerdeki çayın lezzetini başka hiçbir şeyde alamazsınız. Bakır sürahi ise soğuk suyun ısınmasını önler. Suyun içindeki bakterileri öldürür” ifadelerini kullandı.

gazetedetay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP