DOLAR 41,0982 0,51%
EURO 47,6349 0,57%
ALTIN 4.457,23-0,46
BITCOIN 45620950,96%
Diyarbakır
38°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sarım Havzası’nın Sessiz Çığlığı

Sarım Havzası’nın Sessiz Çığlığı

Diyarbakır’ın Lice -Kulp ilçesi ile Bingöl’ün Genç ilçesi arasında yer alan Sarım Havzası’ndayapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) projesi için itirazlar mahkemelerin ardından maden çalışmaları köy sakinlerini tedirgin ediyor.

ABONE OL
29 Aralık 2024 13:51
Sarım Havzası’nın Sessiz Çığlığı
1

BEĞENDİM

ABONE OL

29 Aralık 2024 13:51


Kaynak: MEHMET EMİN ALTUN

Lice -Kulp ilçesi ile Bingöl’ün Genç ilçesi arasında yer alan Sarım Havzası eşsiz doğa güzelliğiyle göz kamaştırırken buralarda yapılması planlanan HES projeleri için daha önce açılan mahkemeler devam ederken bu defa da maden ocakları için sondaj çalışmaları başlatılmıştı.
Köy sakinlerinin maden arama çalışmalarını durdurmak için başlattığı hukuki süreç sonucunda mahkeme bilirkişi heyetinin bölgeyi incelemesi kararı aldı. Maden arama sondaj çalışmalarının yürütüldüğü 20 köyden biri olan (Mızag) kılıçlı köyünü’nün mezrazsı Koçmarın sakinlerinden Elif Alan Köyünün karşısında maden şirketlerinin kurduğu şantiye neredeyse bir yıldır huzurunu kaçırmış durumda, Taş düşse irkiliyor. Geçtiğimiz günlerde, maden şirketinin faaliyetlerini incelemek üzere mahkeme heyetinin köylerine gelmeyeceği haberini alan Elif Alan ”duydum ki mahkeme keşif heyeti bizim köye gelmeyecekmiş. Nasıl olur? Halimizi, durumumuzu görmeden nasıl karar verecekler? Hakim Bey gelseydi, derdimizi anlatırdık, belki bizi anlardı. Bu son umudumuzdu. Diyerek sitem etti.
Şirket yöneticilerinin kendilerine ”Bu dağları dümdüz edeceğiz ve size tarla yapacağız! dediğini belirten Elif Alan ”köy halkı, bu dağların otuyla, böceğiyle, ormanıyla ve temiz suyuyla bir düzen kurmuştu. Tarlaya ihtiyacımız yok. Asıl ihtiyacımız , doğanın sunduğu temiz hava, temiz su ve temiz gıda,Bu dağlar, bu ormanlar, buradaki kuşlar ve yaban hayatı ne olacak? Bu ağaçlar oksijen vermiyor mu? Bu topraklar temiz gıda üretmiyor mu? Diyarbakır halkı bile bizim ürettiğimiz ürünleri tercih ediyor. Peki, buradaki canlıların ve bizim hakkımız yok mu?”dedi.

gazetedetay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP