Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, ekmeğin en düşük Katma Değer Vergisi (KDV) oranına sahip olduğunu belirterek, “Siz hiç fırıncının size fiş verdiğini gördünüz mü? Yüzde 1’e tenezzül ediliyor. En çok vergi kaçağının olduğu, hiç verginin gelmediği yerler fırıncılar,” ifadelerini kullandı. Bu sözler, Diyarbakır’daki fırıncılar arasında büyük bir hayal kırıklığına yol açtı.
Fırıncıların Yanıtı
Diyarbakır fırıncıları, Bakan Şimşek’in açıklamalarının gerçekleri yansıtmadığını savundu. Ağır çalışma koşulları altında mesleklerini icra ettiklerini belirten fırıncılar, giderlerini kalem kalem açıklayabileceklerini ifade etti. Fırıncılar, fiş vermemenin vergi vermemek anlamına gelmediğini vurgulayarak, “Vergi levhası olmadan un alım ve satımı yapılamaz. Bizim işimiz kayıtlı ve denetim altındadır,” dediler.
Kayıtdışılık ile Mücadele
Fırıncılar, kayıt dışılıkla mücadele konusunun önemini kabul ettiklerini ancak, tüm fırıncıların aynı kefeye konulmaması gerektiğinin altını çizdiler. Diyarbakır’daki fırıncı esnafı, sektördeki sorunların çözülmesi için daha yapıcı bir diyalog sürecine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Diyarbakır’daki fırıncılar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına karşı hep bir ağızdan, mesleklerine olan saygının artırılması gerektiğini vurguladılar. Fırıncılar, sektörün kayıtlı ve düzenli bir şekilde faaliyet gösterdiğini, dolayısıyla bu tür genellemelere maruz kalmamaları gerektiğini ifade etti. Bakan Şimşek’in açıklamaları sonrası, fırıncıların taleplerinin ve sektörün gerçeklerinin daha iyi anlaşılabilmesi için bir diyalog ortamının sağlanması gerektiği düşünülüyor.
DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025EKONOMİ
28 Ağustos 2025