Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı (DİKO) Mehmet Yüksel, altın fiyatlarındaki yükselişin nedenlerini ve piyasadaki durumu değerlendirdi. Yüksel, “Altınla ilgili gidişat dünya genelinde pek iyi görünmüyor. Özellikle Filistin-İsrail gerilimi ve buna bağlı olarak oluşan huzursuzluk ortamı, altın fiyatlarının daha da yükselebileceği yönünde bir endişe yaratıyor. Yıl sonuna kadar fiyatların 4 bin TL, 5 bin TL civarına kadar çıkması olası görünüyor” dedi.
Bu yıl düğün sezonu olmasına rağmen, Diyarbakır’ın kuyumcular çarşısında altın satışlarının büyük ölçüde düştüğüne dikkat çeken Yüksel, “Piyasalara baktığımızda, altın satışı şu anda çok düşük seviyelerde. Geçmiş yıllara kıyasla, bu yıl esnafımızın daha fazla altın satması gerekiyordu. Ancak şu an piyasalardan paralar çekilmiş durumda. Bakan Mehmet Şimşek’in ekonomi çalışmalarından sonra piyasada TL para kalmamış durumda. Faizlerin yüzde 50-60’a çıkması, dünyanın hiçbir yerinde benzeri görülmemiş bir durum. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor ve piyasa üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor,” diye konuştu.
Yüksel, bu ekonomik ortamda kuyumcuların yanı sıra diğer esnaf ve inşaat sektörlerinde de benzer sıkıntılar yaşandığını vurguladı. “Çekler ödenemez hale geldi ve birçok ödeme yapılamıyor. Bu nedenle piyasanın düzeleceğine dair umudumuz oldukça düşük. Çeklerin çoğu kaşe yiyor ve bu durum piyasada büyük bir güvensizlik yaratıyor,” dedi.
Mehmet Yüksel, altının güvenilir bir yatırım aracı olduğuna da değindi. “Altın, her zaman güvenilir bir liman olarak bilinir. Dünyadaki ekonomik belirsizlikler ve yüksek faiz oranları nedeniyle, vatandaşların altına yatırım yapmalarını teşvik ediyoruz. Altının güvenilir bir liman olduğunu rahatlıkla belirtebiliriz. Altın, dünya çapında ons’a bağlı olarak değer kazanmaya devam ediyor ve yatırımcılar için cazip bir seçenek olmaya devam ediyor,” şeklinde konuştu.
Yüksel, vatandaşların bu belirsiz ekonomik ortamda altına yönelmesini önererek, “Altın, her zaman değerini koruyan ve güvenilir bir yatırım aracı olarak bilinir. Bu nedenle, vatandaşlarımızın bu dönemde altına yatırım yapmalarını öneriyoruz,” diyerek sözlerini tamamladı.
Diyarbakır’daki kuyumcuların yaşadığı bu zorlu dönem, ekonomideki belirsizliklerin ve yüksek faiz oranlarının sektöre etkisini gözler önüne sererken, altının yatırımcılar için güvenilir bir liman olmaya devam edeceği öngörülüyor.
DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
28 Ağustos 2025EKONOMİ
28 Ağustos 2025